Semlor

Semlor

Hembakta och underbara semlor

Så har vi kommit till den underbara tiden på året då semlor står på bordet. Det råder olika åsikter om när man får eller ska äta semlor/fastlagsbulle. Är det från november när butikerna börjar sin försäljning? Är det efter nyår? Är det när februari börjat eller ska man vara strikt och enbart äta under de tre dagarna till fettisdagen? Får man äta semlor ända till midsommar?

Jag vet inte. Smaken är som baken och är man som Ture Sventon så får man väl äta dem året runt. Vi brukar ha vår semmelperiod från någonstan slutet av januari till slutet av februari. Släta bullar är också en bra fika med småbarn. Det är lite sött och lite speciellt, men det är inte någon värre sockerchock. Vi körde med det ofta när barnen var mindre.

Ingredienser (24 normalstora/40 mini):

  • 550 g vetemjöl (fördeg)
  • 2 msk flytande vanilj eller 2 tsk vaniljpulver
  • 450 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 ägg
  • 160 g socker
  • 10 g kardemumma (mald)
  • 340 g vetemjöl
  • 6 g salt
  • 170 g smör
  • 1 ägg till pensling

Jag vet att 10 g kardemumma verkar som en absurd mängd. Men tro mig, det är INTE för mycket!

Att ha i och på semlor:

  • Mandelmassefyllning (se recept nedan)
  • Grädde
  • Florsocker

Mandelmassefyllning (4 semlor):

  • 75 g mandelmassa
  • 20 g smör (rumstemp)
  • 1-2 msk mjölk
  • brödurskrap från 4 semlor

Gör så här:

  1. Lös jästen i mjölken. Tillsätt vaniljextraktet/vaniljsocker och första mängden mjöl och knåda till en fin deg.
  2. Låt degen vila i lite över 30 minuter (eller längre tid om du haft i mindre jäst).
  3. Tillsätt sedan ägg, resten av mjölet och de andra torra ingredienserna och slutligen smör. Knåda degen tills den släpper från kanterna på bunken (använder du inte special vetemjöl så kan det behövas 1-2 dl mer). När degen känns slät och fin låt den vila ytterligare 30 minuter (eller mer för mindre jäst).
  4. Slå ut degen på ett mjölat bakbord och dela upp till 24 bitar (ca 75 g st) eller 40 bitar (ca 25 g st) beroende på om du vill göra normala eller minisemlor.
  5. Rulla bitarna till släta bullar och lägg dem på två plåtar och täck över med duk.
  6. Jäs i 30 minuter. Slå på ugnen på 225 °C.semlor
  7. Pensla med uppvispad ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i 10-13 min.
  8. Låt bullarna svalna och skär sedan av toppen på bullarna som ska serveras.
  9. Gröp ur bullarna med en gaffel eller sked och blanda innankromet med resten av ingredienserna för fyllningen till en jämn smet (skala om du gör fler än 4 bullar).
  10. Fyll bullarna med fyllningen, bred lite fyllning på undersidan av locket, spritsa vispad grädde på bullen och lägg på locket. Pudra med florsocker genom en sil för extra fin finish.

Semla

Hur äter du helst dina semlor? NÄR äter du semlor?

Previous

Next

7 Comments

  • Stort tack för detta recept! Tack vare er har jag börjat lösa jästen i mjölken och inte i smält smör + mjölk, blir så mycket bättre bröd då! När jag nu för några veckor sen bakade semelbullar blev det helt perfekta enligt mig. Det enda som fattades enligt min man var kardemumma… så detta recept ska jag köra på härnäst 🙂 men hur översätter ni mjölken till dl?

    • Hej Elina,
      Kul att du tycker om receptet. Ledsen att jag skrivit allt i gram. Gammal vana jag har eftersom jag kör med våg till allt.
      Men det är ganska enkelt. 450 g mjölk är helt enkelt 4,5 dl. Den har i princip samma densitet som vatten.
      Lycka till med bakandet!

  • Vilka snygga semlor!

    Jag måste bara kommentera Ture Sventon. Jag har tänkt på det sen jag var liten… Han kan ju inte säga S, men hur kan han då säga första bokstaven i sitt efternamn? Det torde ha blivit Tventon? 😛

    • Hej Emma!
      Det spelar egentligen ingen roll. Temperaturen avgör mest hur snabbt degen kommer att jäsa. Personligen kör jag nästan alltid med kall mjölk. Bearbetar man degen med en hushållsmaskin så får degen ganska mycket värme av friktionen.
      Lycka till med bakandet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *