Lagar och regler: att vara vårdgivare och bloggare

Lagar och regler: att vara vårdgivare och bloggare

För mig som anställd, legitimerad yrkesperson och bloggare gäller (precis som för alla andra) yttrandefriheten. Det finns oerhört få saker som kan begränsa vad jag får säga eller skriva. Jag kommer gå igenom en massa sådana saker med er idag. Det kan verka komplicerat och snårigt, men grundtanken är egentligen enkel: jag får uttrycka mina tankar, åsikter och känslor fritt.

Lojalitetsplikten

Som anställd behöver jag dock förhålla mig till lojalitetsplikten, i och med att den ingår i mitt anställningsavtal. Jag som offentliganställd får inte yttra åsikter på ett sätt som kan skada min arbetsgivare. Jag förhåller mig till detta genom att inte skriva om möten eller beslut jag blir arg eller ledsen över. Ibland kritiserar jag vårdpolitik, men aldrig beslut som omfattar min egen arbetsplats eller enhet. För att vara extra säker har jag också en disclaimer på ”Boka tid”-sidan här på bloggen där jag förtydligar att alla åsikter som jag skriver här är mina egna och inte nödvändigtvis speglar min arbetsgivares.

Sekretessen

Tystnadsplikten innebär att mina patienter under alla omständigheter ska kunna lita på att jag aldrig yppar något om dem eller deras hälsotillstånd för någon. Ett undantag är om jag ska skriva en remiss till en annan vårdgivare eller ber om råd från en kollega. Det innebär att det finns strikta skiljeväggar mellan yrkesliv och bloggliv. Inga inlägg får kunna kopplas till en person eller händelse som skett på mitt jobb. Tystnadsplikten innebär också att jag som vårdgivare aldrig ska utsätta dig för en situation där du behöver förklara för någon annan varför du känner mig. Exempel: Jag möter en patient ochen anhörig. Då får inte jag vara den som hälsar först, för patienten kanske inte vill förklara för den anhörige varför hon hälsar på mig. Det här gäller även i kommentarsfält eller andra sociala medier.

Förhållningsregler om bisyssla

En bisyssla innebär att jag sysslar med något som kan likna arbete vid sida av mitt ordinarie arbete. Det spelar egentligen ingen roll om min bisyssla ger ekonomisk ersättning eller inte. Min arbetsgivare har rätt att veta vad jag gör med blogg och på min fritid utifrån detta. Bisysslor får inte på något sätt konkurrera eller inverka negativt på mitt vanliga arbete eller konkurrera med detsamma. Min arbetsgivare verkar ok med att jag har bloggen, men jag behöver ändå förhålla mig till detta när jag tar mig an andra uppdrag.

Marknadsföringslagen

De allra flesta influencers förhåller sig på något sätt till marknadsföringslagen. Enligt konsumentverket måste det framgå tydligt att marknadsföring i sociala medier är just reklam. . Reglerna är samma oavsett om reklamen görs i sociala medier, tv eller tidningar. Marknadsföringslagen är sträng och förbjuder dold marknadsföring. När ett inlägg en blogg är reklam ska detta tydligt framgå för alla som läser inlägget. Detta är ju egentligen rätt självklara saker och inte så svåra att förhålla sig till.  Det tar oerhört lång tid att försöka få till betalda samarbeten som kan generera intäkter. Reglerna om bisyssla tillsammans med patientsäkerhetslagen (mer om det nedan) och gör att vi ofta håller oss ifrån att ha sponsrade inlägg. (Vill ni på något sätt stötta vårt arbete kan ni använda vår ”tip jar”!)

Patientsäkerhetslagen

Patientsäkerhetslagen innbär en massa olika saker som gäller patienters trygghet. För legitimerade vårdgivare gäller det till exempel att inte ge individuella råd och anvisningar för behandling utan personlig undersökning av individen. Detta förhåller jag mig till genom att försöka påminna så ofta det går att läsare måste förhålla sig lite analytiskt och kritiskt till de generella tips jag skriver här och att inget ersätter en individuell bedömning. Det står även på sidan ”Boka tid ”. Jag måste också verka inom vetenskap och beprövad erfarenhet. Det innebär att vi inte kan ha samarbeten med vem eller vad som helst.

Det här är i stora drag de regler jag förhåller mig till som vårdgivare och bloggare.

Några tankar eller funderingar kring detta?

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!