Contrelle och andra inkontinenshjälpmedel

Contrelle och andra inkontinenshjälpmedel

Kan ett litet vaginalt hjälpmedel hjälpa mig med min urininkontinens? Hur och varför? 

Urininkontensens är en omfattande källa till sänkt livskvalitet hos människor, oftast kvinnor. Någonstans mellan 15-50% av alla kvinnor drabbas och lider av detta, åtminstone i perioder och risken att drabbas ökar med åldern. Det är en kvinnas upplevelse av besvären som avgör hur allvarligt det är. Det finns en flera behandlingsalternativ för urininkontinens, och operation bör vara det sista alternativet bland alla. Först i tur kommer bäckenbottenträning som i de flesta fall är både effektivt, tolereras av de flesta och dessutom utan besvärliga biverkningar. I skalan mellan enbart bäckenbottenträning och kirurgi finns en variation av mer mekaniska hjälpmedel. Dessa mekaniska hjälpmedel placeras i vagina och hjälper till att lyfta upp slidväggarna och genom detta kan kontinensen kontrolleras. Forskningsmässigt finns till denna dag enbart svaga evidens för behandlingseffekten av de olika alternativen, men detta behöver inte betyda att de inte fungerar.

Ett litet mekaniskt stöd för urinröret

Studier redan från nittiotalet visade att kvinnor kunde få minskade besvär av ansträngningsinkontinens om de använda ett litet lyftande hjälpmedel under fysisk träning. Varför känner inte alla till detta och varför finns det inte och köpa ute i butik? När jag läser mer internationellt verkar det i USA och Australien vara mer ”allmänt känt” att tampongliknande föremål som sätts in vaginalt kan ha en lyftande och stöttande effekt av vaginalväggarna, och på så sätt minska urinläckage. I USA säljs bland annat  ”sea sponges”, alltså naturliga tvättsvampar, som kvinnor använder för att stoppa urinläckage. Det finns en studie (även den från 90-talet) om att dessa hade effekt så som minskade symtom av urinläckage under träning.

Stöd för buktande slidväggar

Under senare tid har användandet av vaginala hjälpmedel internationellt sett gått över till en slags pessar eller silikonringar. Jag vet att i Israel och Australien är det fysioterapeuter som är ansvariga för utprovningen av dessa. I Sverige är det gynekologer som provar ut dessa. För många är det lite svårt att hitta en bra passform, få dem att sitta bra och inte orsaka obehag eller skav. Min erfarenhet är dock att detta snarare beror på ett ointresse och tidsrist  hos gynekologerna än att det faktiskt är omöjligt at hitta bra produkter. De kvinnor som trivs med sina pessar/ringar brukar dock använda dem under flera år. I Sverige används oftare istället Controlle inkontinensbåge som provas ut av uroterapeuter. Dessa bågar har i alla fall har en 76% ”användar-nöjdhet”.

Inkontinensbågen

Contrelle Activguard är ett hjälpmedel som används regelbundet här i Sverige, men jag har aldrig hört talas om det i mer internationella forum. Detta hjälpmedel skapar ett lyft på blåshalsen och hjälper till att skapa en kontroll över bålsan som inkontinenta kvinnor saknar. Hjälpmedlet kan användas under träning så som löpning eller simning och är en engångsprodukt som slängs efter varje tillfälle. Men ”ett tillfälle” kan vara upp till 16 timmar.

Prolapsstöd

Jag har skrivit inlägg som handlar enbart om prolapsringar . Deras primära funktion är inte att minska förekomsten av urinläckage, utan att ge mekaniskt stöd för vaginas väggar och bäckenorganen. De finns i många olika former och storlekar.De flesta pessar är idag gjorda av silikon eller någon annan slags lättrengjord plast. Dess används i Sverige i första hand för kvinnor som inte vill eller kan genomgå kirurgi för sina besvär, till exempel under de år som en kvinna kan vilja skaffa fler barn. Vissa av dessa ringar har dock också effekt på urinläckage.

Vad är fördelarna med de mekaniska hjälpmedlen?

De kan minska symtomen av skav och tyngdkänsla hos en kvinna med någon slags framfall. Det kan förlänga tiden/åren fram tills att kvinnan faktiskt anser sig behöva en operation. Det är inte vetenskapligt fastställt, men vi är många som också tror att det extra stödet kan hjälpa till att stödja och på så sätt motstå en försämring, framförallt hos kvinnor med övervikt eller som tränar mycket. Ibland förespråkar vi användning av dessa mekaniska vaginala stöd i förebyggande syfte för kvinnor vid tyngre träning, även om du inte har urinläckage. Målet med att använda ett mekaniskt inkontinenshjälpmedel är att du ska bli besvärsfri från inkontinens när du exempelvis tränar.  Fungerar detta bra kan vi vara nöjda.

Finns det några nackdelar?

Som allt annat som ska sitta inne i kroppen finns det en liten infektionsrisk. Om hjälpmedlet inte är optimalt utprovat vad gäller storlek och form kan det skapa skav, blödningar och förstoppning. Fungerar ett visst hjälpmedel inte bra bör det bytas ut!

 

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Previous

Next

2 Comments

  • Hej Mia! Den här frågan har egentligen inte med detta inlägg att göra, men har sökt runt lite på bloggen och tänkte fråga om du har skrivit något inlägg där du jämför att komma tillbaka till träning efter vaginal förlossning jämfört med kejsarsnitt? Om det tar längre tid att träna upp magmusklerna efter kejsarsnitt och om det är vanligare med magmuskeldelning efter kejsarsnitt?
    Tack för en toppenblogg!

    • Hej! Har nog inte gjort ett sådant jämförande inlägg, men om du söker på kejsarsnitt hittar du allt jag har skrivit om det. Både min kliniska erfarenhet och de studier jag läst verkar rätt samstämmiga, kejsarsnitt verkar i normala fall inte påverka magens återhämtning till det sämre. Däremot tar ju läkning av ärr och sår sin tid, och då är det klokt att inte överbelasta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!