Problem med att kissa efter förlossning

Redan under graviditet påverkas både dina tarmar, din urinblåsa och din bäckenbotten. Du kan ha haft lättare att bli förstoppad, din blåsa kanske har varit under press av bebisen och din bäckenbotten har behövt bära upp en avsevärd belastning. Alla dessa faktorer kan samverka så att du redan under graviditeten har urinläckage, eller svårigheter att kissa. Alla reagerar lite olika.

En vaginal förlossning sätter enorm press på bäckenbotten och alla organ runt omkring. Trycket från bebisen kan ha påverkat både nerver och blåsan själv så pass att blåsans funktion störs. Ryggbedövningar kan också kortsiktigt påverka förmågan att uppfatta kissnödighetssignalerna. Dessa och flera andra faktorer kan göra att du under en förlossning helt enkelt glömmer bort att tömma blåsan när du borde. Det är därför viktigt att kissa så snart du har möjlighet efter en förlossning. Detta gäller även efter kejsarsnitt. Om personalen på BB misstänker att du inte kan tömma blåsan helt ska de kolla med en apparat för att se hur mycket urin som finns i din blåsa. Finns det mycket, och du inte kan kissa själv, kommer de behöva hjälpa dig att tömma blåsan.

Om din urinblåsa hinner bli alldeles överfull och förblir så under en längre stund kan den bli utsträckt. Urinblåsan ska normalt signalera kissnödighet när den är ungefär halvfull. En utsträckt blåsa kanske inte signalerar i rätt tid, vilket gör att problemen kan fortgå. Det är därför viktigt att du kissar regelbundet, gärna var tredje timme, även om du inte känner dig kissnödig.

Hur kan graviditet och förlossning påverka min urinblåsa?

 • Vissa hormon bidrar till en ökad kissnödighetsfrekvens
 • Graviditeten skapar viss tonusminskning i blåsan
 • Förlossningen kan innebära små temporära nervskador som minskar din blåsas känslighet
 • Svullnad i hela området kan göra det svårt att kissa
 • Smärta kan göra det obehagligt att kissa
 • Om blåsan blir överfylld under en längre stund kan den sträckas ut och ge mer långsiktiga problem med blåstömningen

Vad kan jag göra själv för att hjälpa mig blåsa återhämta sig?

 • Drick mycket vatten. Problemen blir inte bättre av att hålla dig låg på vätska. Dessutom kan en bra vätskebalans bidra till att det blir lättare att bajsa när det väl är dags.
 • Rör på dig. Så fort du kan, börja gå omkring inomhus. Rörelse stimulerar blodcirkulation som optimerar läkning.
 • Kissa enligt klockan. Låt det gå högst tre timmar mellan toabesöken.
 • Ta din tid. Även om det känns läskigt att sitta på toaletten första gångerna efter en förlossning så är det värt att sitta ner ordentligt och andas lugnt och stilla.
 • Be om smärtlindring. Om du har väldigt ont kan det bli svårare att slappna av för att kissa.

Jag kissar på mig! Vad ska jag göra?

Det första du ska göra är att ladda ner appen TÄT och börja träna din bäckenbotten. Om du behöver hjälp att kolla om du kniper rätt kan din barnmorska hjälpa dig kontrollera detta på återbesöket. Det är vanligt och normalt att ha lite svårt at hålla inne kiss den absolut första tiden efter en vaginal förlossning. Sedan ska detta ge med sig. Efter 2-3 månader är det inte längre normalt att ha urininkontinens.

Prata med din barnmorska om du har besvär som du önskar ha individuella råd kring. Kom ihåg att tips och råd på en blogg aldrig kan ersätta en individuell konsultation med en vårdgivare!

Det tar så lång tid!

Själva systemet som styr urinblåsan och signalerna om tömningen är ett komplext samspel mellan hjärna, nerver, urinblåsan, urinröret, stödjevävnad i vagina och så bäckenbottenmusklerna. Under en förlossning kan även nerver hamna under drag och tryck, och nerver läker ungefär med en millimeter per dag. Återhämtningen kan alltså ta ett tag.

Övriga tips:

 • En stark bäckenbotten kan hålla emot trängningarna när de kommer. Fortsätt knipträna i 3-6 månader minst.
 • Träna också på att slappna av i dina bäckenbottenmuskler och i andra spända områden i kroppen. En del reagerar på trängningar och eventuell smärta och värk efter förlossningen med att gå omkring och knipa för mycket.
 • Kissa inte ”för säkerhets skull”. Vid varje tömning ska det komma minst 1,5-2 dl urin, så kommer det mycket mindre kan du anta att du kissade en ”onödig” gång.
 • Östrogenbrist vid amning kan ge symtom som liknar överaktiv blåsa, ger inte besvären med sig tycker jag att du ska kolla med din barnmorska/läkare om det är lämpligt med en lokal östrogenkräm.
 • Undvik förstoppning. Pressande avföring kan pressa på framåt och ge trängningssymtom.

Har du något knep som jag missat på min lista! Berätta!