Finsk matvecka

Finsk matvecka

Bildresultat

Vi har haft några hektiska veckor hemma, och då faller matlands-planerandet bort. Förra veckan var det så mycket som hände, så middagarna hamnade på nivån korv med bröd. Nu har vi en lite lugnare tid framför oss, och det är dags att börja matresan igen! Ett av de länder vi oftast får på förslag när vi ska välja matland har faktiskt varit Finland. Och nu är det väl dags!

Mia har inte finska, men finlandssvenska rötter. Vi är därför inte helt obekanta med viss finsk mat. Kålrotslåda är en självskriven rätt på julbordet, exempelvis. Julstjärnor är en annan favorit.

Men nu ska vi inte äta finsk julmat! Inte heller karelska piroger eller andra finska piroger. Vi har ätit dem, vi kan dem.

Det här blir veckans urval!

Till att börja med: Finskt rågbröd

  1. Finsk ugnspannkaka. Verkar inte skilja sig nämnvärt från den svenska. Men vi tackar inte nej när matveckorna innehåller enkel mat!
  2. Paj med lök och skinka
  3. Finsk sommarsoppa Åh, låt oss börja drömma om sommar!
  4. Kålpudding Faktiskt en favorit hemma hos oss!
  5. Klappgröt och hembakta rieska, en slags tunnbröd
  6. Köttbullar och potatis, precis som svenska!
  7. Rödbetsbiffar med… ja, vad ska vi servera dem med? Pasta och kall sås och grönsaker?

 

Alla ni som brukar tipsa om finsk mat, vad tycker ni att vi missar nurå? =)

Comments (3)

Förstarta påsken m lite Memma och ovispad vispgrädde till efterrätt någon middag. Fast det kanske ni också har ätit ett par gånger om ni är vana med lådorna till jul

Vi har memma till påsk varje år när vi firar med min mamma. Jag vägrar konsekvent sedan tonåren. Joseph brukar artigt äta lite varje år.

Karelsk stek är en hit. Måste ju iofs förberedas eftersom den tar nån timme eller två i ugnen, men går ju att göra dan innan. Att göra Kalakukko rekommenderar jag dock inte, läbbigt!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.