Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig

Ju fler barn du föder, desto mer behöver du mig.

Och ju äldre du blir, desto mer behöver du en bäckenbotten-fysio. Det här inlägget handlar naturligtvis inte om at någon behöver just mig. Utan en sån som mig, en fysio som kan bäckenbotten. 

Bäckenbotten blir svagare

Bäckenbottenmusklerna spelar en viktig roll för att lyfta bäckenordanen och för att kontrollera kontinensen. En kvinna går igenom olika faser i livet som på olika sätt kan skapa förändringar i dessa muskler: graviditet, efter förlossning och klimakteriet är det mest drastiska förändringsperioderna. Åldrandet i sig är en stor påverkansfaktor. Besvär med bäckenbotten är sammanhörande med livskvalitet och urininkontinens, och tillfredsställelse över samliv, fritid och arbetsliv.

Vaginala förlossningar

Vaginala förlossningar påverkar bäckenbotten till det sämre och utgör en skillnad mellan vaginalt förslösta och kejsarsnittade kvinnor under 40-45 år. Vaginala förlossningar är den största riskfaktorn för framfall. Den största negativa påverkan på bäckenbotten medför oftast första förlossningen. I en studie där man jämförde bäckenbottenstyrkan mellan kvinnor som fött 1-3 barn, 4-6 barn eller fler än 6 barn såg man tydligt att styrkan minskade i takt med antalet vaginala förlossningar. Störst påverkan har förlossningar på bäckenbottenstyrkan de första 6-10 veckorna efter förlossning, och sedan planar återhämtningen ut. Återhämtningen tar dock minst 6 månader, och inebar förlossningen missade eller felläkta muskelskador påverkas naturligtvis bäckenbottens funktion negativt på lång sikt.

Åldrande

Åldrande är påverkande faktor som alla kommer utsättas för. Vi tappar muskelmassa i takt med att vi blir äldre. Nedgången i muskelmassa börjar märkas tydligt vid 40-årsåldern, och  ungefär samtidigt börjar en del också märka av klimakteriesymtom. Men med åldern jämnar det ändå ut sig när det gäller symtom av bäckenbottendysfunktion. Så pass att om man mäter bäckenbottenstyrka generellt hos kvinnor mellan 45-85 är det inte alltid möjligt att skilja ut vilka som fött vaginalt eller med snitt. Förekomsten av framfall är dock vanligare hos vaginalt förlösta kvinnor, men urininkontinens verkar förekomma ungefär i samma usträckning.

Hur kan bäckenbottenträning hjälpa

Andra studier har dock visat att med bäckenbottenträning kan styrkeminskningen bromsas och kanske förebyggas. Så deppa nu inte ihop helt! Om kvinnor får hjälp med bäckenbottenträning lättas många symtom och muskelmassan minskar inte i samma utrsträckning som annars. Alla kvinnor bör erbjudas bäckenbottenträning efter en vaginal förlossning oavsett om de lider av inkontinens eller ej. Alla kvinnor bör få träffa en fysioterapeut och få råd och behandling för bäckenbottendysfunktion, när än i livet det inträffar.  Detta för att det går att påverka både inkontinens och livskvalitet med bäckenbottenträning.

Så: This is what I do.

Jag är så oändligt stolt över vad jag gör. Jag vet att det finns högre ansedda fysioterapeutnischer (traditionellt sett ortopedisk manuell terapi eller idrottsmedicin). Men om inte det jag gör är viktigt, då vet jag faktiskt inte vad som är det.

Inkontinens till följd av svag bäckenbotten har potential att påverka kvinnans hela livssituation, bade fysiskt, psyskiskt, sexuellt och socialt. I samma studie där man jämförde kvinnornas bäckenbottenstyrka efter hur många barn de fött såg man att livskvaliteten också minskade, ju fler födslar/ju svagare bäckenbotten de hade.

Referenser

 

Previous

Next

5 Comments

 • Hej!
  Jag är förlossningsskadad och har fått framfall efter förlossning aug 2017, väntar på op till hösten men vill tills dess göra det som går för min kropp. Går på Aleris men träffar ingen specialutbildad på bäckenbotten och skador…

  Hur är det med nybesök hos dig Mia? Jag har försökt via 1177 och kollar insta varje dag i väntan på att du ska släppa tider. Finns det nån chans att få träffa dig i vår?

  Med vänlig hälsning,
  Steph

  • Hej! I vanliga fall lägger jag ut nya nybesökstider sista dagarna i en månad, inför nästa. Pga att jag jobbat med annat nästan halvtid i april släpper jag inga nybesökstider för april, utan nästa chans är maj.

 • Okek, tack för snabbt svar. Då håller jag tummarna för maj! Tack för en läsvärd och intressant blogg! Och för ditt engagemang i dessa frågor.

 • Kan vi inte bara bestämma att det ska finnas en obstetrik/gyn-inriktad fysioterapeut på varje barnmorskemottagning? Vid varje cellprovsmottagning ser jag behovet, ofta hos äldre (bortglömda) kvinnor som inte söker hjälp, men förstås också hos kvinnor under och efter graviditeten. Vi skulle kunna göra så mycket för kvinnors livskvalitet tillsammans, barnmorskor och fysioterapeuter❣️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!