Bästa lasagnen

Bästa lasagnen

 

En av mina paradrätter är lasagne och mitt bästa knep är att inte snåla med ostsåsen. Speciellt om du väljer att göra denna rätt med linsbolognese  är detta viktigt. Det bästa med lasagne är, förutom den goda smaken, att det går att göra riktigt mycket. Mycket för att bjuda, eller mycket för att frysa ner och ha till senare. Här kommer vårt recept!

Ingredienser (ca 6 port):

Köttfärssås (ellerersätt med vegobolognese) – 
  • 1 gullök
  • 1 klyfta vitlök
  • 500 g nöt-/ blandfärs
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk basilika
  • 1  msk oregano
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 burk/tertapack (500 g) passerade tomater
  • 1-2 dl vatten
  • 1 msk kinesik soya
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Olivolja

Ostbechamelsås –

  • 25 g smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl riven lagrad ost (gärna parmesan)
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • ca 16 plattor (ca 250 g) lasagne

 

Så här gör du:

Köttfärs (gör du vegetariskt så gör du bolognese på svarta linser, fast utan crème fraiche)- 

  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken på medelhögvärme i olja tills den precis börjar ta färg. Tillsätt sedan vitlök och fräs i 1 minut
  3. Höj värmen till hög och lägg i köttfärsen. Rör om och sönderdela så mycket som möjligt. Stek tills köttet fått en lättbrun färg (alltså lite mer än det gråa den får när den är kokt).
  4. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, örtkryddor, honung, vinäger och vin. Rör om ordentligt och låt det koka in lite.
  5. Häll i passerade tomater och vatten samt salt, peppar och soya.
  6. Sänk värmen så att såsen puttrar i minst 30 minuter. Rör om någon gång under tiden och tillsätt vatten om den blir för torr.
    image
  7. Koka under tiden bechamelsåsen och och slå på ugnen på 225 °C.Ostbechamelsås –
  8. Smält smöret och rör ut vetemjölet så att det blir en jämn smet.
  9. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  10. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i några minuter.
  11. Häll över ost, salt och peppar och smaka av.Lasagnevarvning –
  12. Häll en tredjedel av bechamelsåsen i botten av en ugnsplåt (ca 30 x 40). Lägg första lagret av lasagneplattor.
  13. Varva med köttfärssåsen/vegobolognese i två lager med ett lager lasagne emellan.
  14. Lägg tredje och sista lagret med lasagne och häll på resten av bechamelsåsen.
  15. Laga i ugnen i 30-40 minuter

image

Hur tycker du om din lasagne? Har du några favoriter av tillbehör?

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *