Ultraljud av bäckenbotten via mellangården

Ultraljud av bäckenbotten via mellangården

Ett ultraljud via mellangården eller utanför vagina

Ett ultraljud i mellangården eller utanför blygdläpparna kan ske med samma slags apparatur som vid mag-ultraljud under graviditet. Eller med samma slags stav som används för vaginala ultraljud. Dessa kan vara av typen tvådimensionella eller tredimensionella ultraljud. För att få en uppfattning om skillnaden i hur dimensionerna spelar roll kan du googla ”tredimensionella ultraljud bebis” så ser du skillnaden i bildresultat jämfört med en vanlig bebisultraljudsbild.

Hur går det till?

När dessa ultraljud för bäckenbotten görs handlar det om att  se bäckenbotten, organen i närheten och deras inbördes relation och rörelser. Ett ultraljud som sker mot mellangården kräver en avklädd patient, men inte något införande av munstycket i någon kroppsöppning. Dessa ultraljud tog över efter ”genom-magen-ultraljuden” inom kvinnosjukvården eftersom man kunde få en ytterligare bättre bild från denna vy.

Vad är denna mätmetod bra för?

Ultraljud via magen eller mellangården kan  tala om vilopositionen och rörelse under krystning, knip och hosta.

Möjliga felkällor

Jämfört med ultraljudsundersökning genom magen är denna undersökningsmetod inte riktigt lika känslig för felkällor i form av spänning och teknik. Referenspunkterna att mäta rörelse i förhållande till är också mer närbelägna.

Vad är fördelarna?

Fördelarna med denna teknik är att den är lättillgänglig på de flesta kvinnokliniker och att kunskaperna att använda dem är mer allmänt spridda. De går att använda på kvinnor som på grund av smärta inte tolererar en vaginal eller anal undersökning.

Jag har genomgått en sådan här undersökning och fick till svar att allt var bra.

Härligt! Det betyder att du har en adekvat rörelse när du kniper och att läkaren inte ser att du har någon mellangårdsskada eller något framfall. Den här sortens ultraljud är dock inte tillräckligt bra för att ge riktiga svar angående hur den del av din bäckenbotten som heter ”levator ani” mår, eller hur dina analsfinktrar ser ut. Eftersom metoden finns tillgänglig för så många är den kanske lättare att använda än att tolka resultatet av.

Vad är det jag inte får veta med ett ultraljud via mellangården?

Ultraljud från mellangården kan visa de strukturer som finns i mittlinjen av bäckenbotten, men kan ofta inte visa skador på levator ani. Levatorn är den delen av bäckenbotten som utgör det största stödet för organen, och dess funktion är avgörande för normal bäckenbottenfunktion. Så som levatorn ligger kan den inte helt undersökas via ett vanligt ultraljud. Kanske upp emot 20 % av alla vaginalt förlösta kvinnor har skador på levatormuskulaturen, och då är det kanske också 20% av alla kvinnor som inte får riktigt adekvata svar om bäckenbottenstatus utifrån denna metod.

Referenser:

Alla inlägg i serien:

Comments (6)

Kan alla gynekologer se mellangårdens muskler och om de sitter intakt med ett sådant ultraljud eller krävs de någon speciell kompetens än vanlig gynekolog ?

Kan även en fysioterapeut inriktad på bäckenbotten se om ens mellangård med hjälp av en undersökning se om den är intakt eller misstänka att något är fel ?

Det handlar helt och hållet om bedömarens kompetens. Jag har gjort ultraljudsundersökning där läkaren helt missade att alla mina skador efter förlossningen var kvar.

Jag brukar definitivt misstänka skador på mellangården utifrån bara fingerbedömning, men hänvisar till läkare för diagnos.

Okej, hur kan man själv misstänka att något är fel med ens mellangård ? Kan man känna eller se själv om något inte står rätt till ?

Har läst det inlägget men såg eller upplevde inte att det stod något om symptom mer än bakre framfall de finns inget annat sätt att se eller andra symtom på att de skulle vara skadat eller fel lagat ?

Alltså, det handlar ju jättemycket om inre och yttre avståndet. Det ena kan du se själv, det andra behöver någon mäta. Du kommer ju inte kunna diagnosticera dig själv utan behöver ju få träffa en bra vårdgivare som kan ge dig svar som du också kan lita på. Jag är ledsen, men den här bloggen kommer inte ersätta en vårdgivare och en bra undersökning.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.