Ugnsbakad parmesantorsk

Ugnsbakad parmesantorsk

Fisk i ugn med parmesan! Det är bra mat, enligt oss. All mat med parmesan är bra mat. Mat som tillagas i ugn och kräver ganska lite omvårdnad är bra mat. Man skulle kunna säga att ugnsbakad parmesantorsk är en förenklad och Fernandofierad variant av sjötunga walewska som är jättelätt att göra. Det här receptet är upp size:at till att räcka till middag och matlådor.

Ingredienser (6 -8 port):

Potatismos –

  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 3 dl mjölk/grädde
  • 25 g smör
  • 1½ tsk salt
  • mald svartpeppar

Parmesan och citronkräm –

  • 4,5 dl creme fraiche
  • ½ dl mjölk/grädde
  • 140 g parmesanost
  • ½ citron
  • svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker

Fisk –

  • 1 kg torsk eller annan vit fisk
  • salt

Crust – 

  • 2 dl cornflakes
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar

 

Så här gör du:

  1. Skala och koka potatisen mjuk.
  2. Mosa potatisen och vispa sedan ihop med mjölk/grädde, smör.
  3. Smaka av med salt.
  4. Slå på ugnen på 200 °C.
  5. Lägg fisken mitt i ugnsformen, salta och baka i mitten av ugnen i 15 minuter.
  6. Riv parmesan. Tvätta citronen och riv av skalen med ett rivjärn.
    image
  7. Blanda parmesan, citronskal, creme fraiche, socker och mjölk. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft (1-2 msk citronsaft brukar bli gott).
  8. Ta ut formen och höj ugnens temperatur till 225 °C.
  9. Spritsa eller klicka ut potatismoset runt kanterna på ugnform.
  10. Häll över ost och citronkrämen över fisken.
  11. Strö cornflakes-blandningen på moset och grädda i ugnen i ytterligare 10-15 minuter eller tills grätängen fått en gyllenbrun färg.

image

Previous

Next

3 Comments

  • Hej Joseph! Vi gjorde daal igår, supergott men vi saknade lite hetta. Min första tanke var att ha i lite sambal oelek, men vad är det egentligen som gör sri lankesisk daal kryddstark? Har du förresten något favoritrecept på just daal som du vill dela med dig av?

    • Hej,
      Grön och röd chilli tillsammans med chilipulver är det som främst används för att göra Sri Lankesisk mat stark. Oftast är chillin färsk, men soltorkade röda chillin (som nästan blir svarta efter torkning) används som i både matlagning och som tilltugg.
      Till vissa rätter har en ”lunu miris” (lök chili) som tillbehör.
      Min favorit daal kallas för parippu som det finns massor av recept på nätet på. De är i princip samma.

  • Denna rätt började jag göra förra ggn ni la ut receptet! Sen dess är det mitt bästa fisk-recept! Nu har min man blivit vegan men tänkte fortsätta göra fisk till mig o dottern ibland och då blir d självklart detta 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *