Syrad kinakålssallad

Syrad kinakålssallad

Vi lär oss saker från alla våra lands-tema-matveckor. Från den koreanska matveckan 2016 har vi lärt oss att uppskatta syrade och inlagda sallader. Man behöver inte göra Kimchi och inte heller surkål, det går att göra cross-kitchen-varianter som förgyller vilken mat som helst.

image

Du behöver:

  • 1 kinakål (savoykål) eller vanlig vitkål
  • 2 morötter
  • 1 stjälk selleri
  • 0,5 gurka
  • eventuellt något mer? Vi tog även en näve ärtskott som vi hade i kylen. Ta det du har!
  • 1 liter kokande vatten
  • 2 tsk salt

Till lagen:

  • 1 dl vinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 msk farin
  • 2 tsk salt

Gör såhär:

Blanda samma alla ingredienserna till lagen i en skål så att sockret hinner lösa sig.

Skär alla grönsakerna i små bitar och gärnt tunnt. Moroten, gurkan och sellerin skivade jag med potatisskalare, kålen skar jag i något större bitar. Det är inte så noggrant med storleken.

Håll kålen i ett durkslag och koka upp en liter vatten och häll över kålen, då mjukas den upp. När vattnet runnit av, lägg i resten av grönsakerna och häll på två teskedar salt och blanda runt. Låt stå och vätskas ur och droppa av i diskhon, gärna någon timme. Krama ur vätska och skölj av en gång, krama ut vätska igen.

Lägg ner grönsakerna i en glasburk med tätt lock och pressa ihop något. Häll av överflödig vätska.

Blanda runt i inläggningslagen och häll över grönsakern.

Låt stå minst en timme innan servering. Grönsakerna håller ungefär en vecka i kylskåp.

Servera med allt…

Previous

Next

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!