Mitt sociala självförtroende

Mitt sociala självförtroende

Har du samma slags sociala självförtroende i alla situationer? Det har verkligen inte jag!

Jag älskar människor men hatar fest

Jag älskar att umgås med en människa i taget. Jag HATAR att mingla. Jag blir så extremt socialt uttömd av att vara social i grupp. Och jag tycker ändå att det är ett värdelöst sätt att umgås. Jag får ändå inte lära känna någon, och kallprat intresserar mig inte. Eftersom allt jag vill är att suga tag i en person och lära känna den, får jag på mingelfester lägga band på mig. Och när jag lägger band på mig blir jag oförmögen. Då smyger jag längs väggarna och lägger orimligt lång tid på att knyta skorna, kolla mobilen eller hitta till badrummet. Jag blir blyg, eftersom jag inte känner att jag kan vara mig själv.

Jag är blyg på förskolan

När jag tänker att ingen är intresserad av vem jag är, så jag blir liksom heller inte intresserad av någon annan. Låter himla osympatiskt när jag skriver det så, men det är nog den slags logik jag ändå resonerar efter. På förskolan tar jag mig från kapprummet, in till barnens avdelningar, byter några ord med pedagogerna och sen försöker jag ta oss ut utan behöva prata så mycket med andra föräldrar. Jag har liksom aldrig varit en ”stå i lekpaken och småprata med andra föräldrar-person”. Jag pratar gärna med dem, men för mig kvittar det liksom med icke-engagerade samtal om barnens åldrar, vädret eller helgplaner. Jag skulle GÄRNA prata med folk bara det liksom kändes accepterat att börja fråga djupare frågor. Det enda jag faktiskt är intresserad av är liksom förbi småpratsgränsen.

På jobbmingel är det en annan sak

På jobbet är jag yrkespersonen Mia. Jag har strategier för att småprata och jag kan ta ansvar för att andra trivs och blir sedda. Där behöver jag inte att någon ska vara intresserad av att prata med mig, där har vi andra gemensamma nämnare. Där kan jag kryssa förbi småpratet direkt på jobb-pratet.

Jag kan föreläsa eller tala inför människor utan att bli nervös

Jag älskar att föreläsa. Det är nog något av det roligaste jag vet. Där är jag varken blyg eller osäker, för jag har en given roll och klara förväntningar på mig. Däremot så avskyr jag att stå ut i en folkmassa där jag inte har en given roll. Ett exempel är när jag på mitt nya jobb på Sveriges Kommuner och Landsting skulle presentera mig på ett stort avdelningsmöte. Jag visste inte riktigt vilken min roll var, och ville därför mest bara sjunka ner under golvet vid presentationen.

Jag blir osäker när jag tänker att folk ger blanka tusan i mig

När jag förväntar mig att folk ska ha noll och exakt inget intresse för mig, blir jag både blyg och dessutom ointresserad själv.  Först tänkte jag skriva ”jag ger blanka tusan i om Pelle och hans mamma ska hem och äta köttfärssås och kolla på Frost till fredagsmyset”. Men det stämmer inte. I rätt sammanhang kan det vara en ganska intressant information. Däremot tror jag att folk ger blanka tusan i vad jag ska äta och göra.

Fast vi bloggar?

Nu kompliceras detta av att vi ju ändå bloggar och instagrammar om sådant. Saker som jag tänker att ingen människa IRL skulle bry sig om. Varför gör vi det dårå? För att ni ändå läser, så åtminstone några är ju uppenbarligen intresserade. Haha, nä jag vet att ni läser mest för faktainläggen. När vi någon gång ibland öppnar upp för frågestund här är det ju inte direkt oss som individer ni frågar om.

Hur är du?

Har du alltid samma slags sociala självförtroende och öppenhet? Är du samma slags sociala person på jobb och fest?

Previous

Next

6 Comments

 • Haha, jag är nog nästan lite tvärtom. Har lättare att prata om jag tänker att de jag pratar med egentligen struntar i vad jag säger på ett djupare plan. Alltså det blir enklare att prata om det ändå inte spelar så stor roll? Kallprat är ju ganska värdelöst men även lite trivsamt… just för att det inte betyder så mycket. Men med de jag känner blir ju kallprat onödigt. Gillar iofs inte riktigt att mingla för att jag har svårt att gå vidare till nästa person, känns svårt att avsluta ett samtal utan att det känns taskigt så blir nästan fast i samma hörna för länge!

 • Jag hatar verkligen att mingla, har nog en lättare variant av social fobi tror jag. Jag kan tom undvika att anmäla mig till kurser för att slippa känna pressen att prata med folk i pauserna. Däremot är jag väldigt bra på att kallprata, eller prata överhuvudtaget, när jag jobbar. Jag träffar många olika människor där och tycker det är jätteintressant att höra om deras jobb och intressen. Att få diskutera med nån som är riktigt kunnig eller nördig inom nåt ämne är så himla roligt!
  Föredrag och sånt undviker jag helst, men kan klara av det om jag är riktigt bra förberedd.

 • Haha detta var roligt, du beskriver ju exakt hur jag fungerar! Åh suck alltså kallprat dränerar mig. Och jag får oxå lägga band på mig så att jag inte ställer för närgångna frågor. Men jag är så nyfiken på hur människor tänker lever vad gör alla, vill veta mer. Har känt ibland att vissa tycker jag är kanske lite konstig kanske eller jag vet inte. Men dem som reagerat negativt har varit uteslutande tråkiga människor som älskar att förvränga sanningar och sånt har jag noll intresse av.

 • Helt otroligt! Du beskrev precis hur jag fungerar i mingelsituationer.. Jag har så svårt för att påbörja ett samtal med en okänd människa i ett mingel. Efter man ställt frågorna om yrke och ev kallprat om väder och vind hur går man vidare därifrån?? Då vill man liksom trycka till med en “hetare” och djupare fråga men passar det sig? Man kanske skrämmer bort folk..
  Ännu värre är det om ett sällskap redan står och pratar och man vill liksom hänga med i samtalet eller börja umgås med det gänget som står där.. Jag känner mig alltid liksom en inkräktare och får ofta känslan att jag inte får vara med..
  Men sen älskar jag att umgås på riktigt!
  Känner iallafall igen mig i allt du skriver.
  Tack för en bra och jätteintressant blogg!
  Jag fick mitt andra barn för 4,5 mån sen så jag suger åt mig av allt du delar här.
  Lycka till med din graviditet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!