Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hajkalaset!

Hajkalaset!

Hajkalaset!

Okej, ni var inte direkt översvallande i återkopplingen om ni ville ha ett inlägg om hajkalaset. Men vi hade gärna hittat ett blogginlägg om ett kalas med hajtema när vi föreberedde, så nu skriver vi i alla fall det här. Så kan en förälder till någon annan haj-galen unge kanske få något tips.

Förutsättningarna för kalaset

Förutsättningarna för kalaset var att det var en avdelning med barn födda 2013 och 2014 som var aktuella att bjuda in. Kutymen på vår nya förskola verkar vara att bjuda alla i gruppen, så det gjorde vi också. Med viss bävan, det hade varit svårhanterligt om alla 17 barn och föräldrar hade tackat ja. Men det var sju barn med föräldrar som tackade ja, så tillsammans med våra två blev det en helt hanterlig liten skara.

Vi skrev i inbjudan att kalaset skulle pågå i två timmar och det vara alldeles lagom.

Hajtemat

Hajtemat kom sig av att Wilfred ÄLSKAR Sarah Sheperds bok om hajar och att Wilfred helt sonika bestämde sig för att han skulle ha en hajtårta på sitt kalas. Utifrån hajtemat spann vi vidare en del. Mia hade målat av en del hajar ur boken och gjort både vägg-dekorationer och varsin hajbild till alla barn. Plus skyltar med hajtema till allt ätbart. Vi hade också gjort en powerpoint med hajbilder som gick i bakgrunden på TV:n hela kalaset. Det gjorde att i de små luckor som uppstod kunde några barn samlas och prata om bilderna och hajarna.

Kalaset del för del

I och med att vi “bara skulle vara hemma” på kalaset fokuserade vi på att ha mycket olika aktiviteter, men ganska små och obetydliga sådana. Det första som hände när barnen kom var att vi samlade dem och lekte snurra flaskan. Då fick de sitta i ring och snurra av flaska (med hajetikett!). Det barnet som flaskan stannade på fick lämna över sitt paket, och Wilfred öppnade det. Barnet fick i sin tur gå och välja en hajbild med en liten berättande text. Det blev en bra mjukstart för alla barn med en ganska lugn aktivitet. Det tog säkert tjugo minuter.

Efter det var det fika!

Vi hade bakat korv i bröd, Märtas skurna kakor, chokladbullslängder och en hajtårta. Utöver det bjöd vi på melon, glass och rån. Wilfred ÄLSKAR tårta. När alla andra barn gått från bordet och börjat leka inne på hans rum satt han kvar och njöt av tårtan.

Efter tårtan hade vi en utklädningslek. Jag gick in i ett rum och bytte om till olika lustiga utklädnader, och barnen fick gissa vad jag bytt ut. Sen fick barnen också komma och ta på sig en lustig hatt, mustasch eller annan detalj. Det var verkligen en simpel lek med bara saker vi hade hemma, i princip. Men barnen tjöt av spänning och skratt!

Nu var det bara en halvtimme kvar på våra två timmar på kalaset. Då var det dags för skattjakt!

Skattjakt!

Skattjakten började med en berättelse som vi skrivit ihop. Om ett hajskelett och en skatt som hittats när man grävde en grop för att börja bygga huset vi bor i. Och att skatten hunnit försvinna i byggkaoset, och att vi nu skulle leta efter den. (Vi bor alltså i ett helt nybyggt hus.) Ledrådarna i skattjakten ledde oss först runt lite i lägenheten, sen ut på gården, sen ner i trapphuset. Och sist upp på balkongen. Där satt Wollmar inne bakom en stor haj-skylt vi gjort och delade ut påsar med godis, klistermärken och ballonger.

Sen var det dags för avrundning!

Barnen började öppna sina påsar, Wilfred ville öppna förpackningen på några av sina presenter och alla behövde dricka lite mer och äta lite mer melon. Det var en varm dag! Sen började en efter en tacka för sig och gå hem. Ganska prick tio minuter efter utsatt tid hade alla gått. Och vi kunde börja röja!

Ett enkelt kalas med allt Wilfred kunde önska sig!

Wilfred ville bjuda hem sina vänner och han ville ha en hajtårta. Mycket mer än så behövde inte han. Vi kände ett behov av att ha ganska mycket uppstyrda aktiviteter, för att inte få alltför mycket kaos. Men lekarna och aktiviteterna var enkla och egentligen rätt simpla. På det hela taget blev vi alla nöjda. Och det är såååå skönt när det är över!

2 kommentarer till “Hajkalaset!”

  1. Vilken bra rapport och vilket fint kalas! Nu hoppas jag bara att mina ungar ska börja gilla hajar också så att jag kan kopiera:-). Vi har också brukat ha hemmakalas, ibland med något tema, och 2 timmar brukar vara ganska lagom för både vuxna och barn:-/. Hos oss har det varit uppskattat med “glasskiosk”. Istället för tårta (som ingen här är jätteförtjust i) har barnen fått “beställa” glass som i en riktig glasskiosk: strut eller bägare, välja mellan olika sorter, strössel eller chokladsås. Fiskdamm brukar vara uppskattat, liksom skattjakt. Och ibland har vi avslutat utomhus med någon “reflexbana” (våra barn fyller i november-december) så att alla är påklädda och klara när kalaset är slut:-).

  2. Vad fint det verkar ha blivit 🙂 Önskar att jag också vågade bjuda hela avdelningen (24 st). Det känns mest rätt i magen att göra så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *