Fontänorgasmer vs urinläckage vid orgasm

Fontänorgasmer vs urinläckage vid orgasm

Ganska sällan nyförtiden får jag frågor via kommentarer som jag inte redan har svar på. Men så kom det in en fråga via en kommentar som gällde detta med fontänorgasmer och urinläckage vid orgasm. Det behövde jag faktiskt ta och läsa på om, för att kunna ha något alls att svara. Frågan handlade litegrann om det går att veta vad som i vad i vätskeutsöndringen vid en orgasm. Och om en person som slutat få fontänorgasmer efter att hon genomgått en inkontinensoperation. Och om fontänorgasmer är något att eftersträva. Därför ska jag försöka bena ut begreppen här, om det är möjligt!

Vad är en fontänorgasm?

I medicinsk litteratur pratar man om kvinnlig ejukulation om det som i dagligt tal kallas fontänorgasm. Det handlar alltså om vätskeutsöndring i samband med orgasm, och det är inte en typisk eller vanlig del av en kvinnlig orgasm.

Kroppsvätskor vid sex

Det finns omfattande variationer av kroppsvätskorna vid sexuella aktiviteter och det mest grundläggande är naturligtvis våtheten som kommer av sexuell upphetsning. Det kan handla om våthet, ökad sekretion, avslag eller som en mer omfattande vätskeutsöndring som vid urinläckage. Det finns teorier om att den kvinnliga prostatan är delvis ansvarig för det som kan klassas som en ren kvinnlig ejukulation. Då är det alltså körtlar som ligger precis invid urinrörsmynningen som ger en slags utlösning. I och med att dessa är så nära belägna urinröret kan det alltså vara svårt att själv känna skillnad på en fontänorgasm och urinläckage. En fontänorgasm kan vara en mindre mängd och kan också särskiljas från urinläckage vid lukt och utseende. De körtlar som kallas ”den kvinnliga prostatan” är så pass små att är det större mängder vätska som kommer vid en orgasm så kan man anta att det i alla fall delvis är urin. Det verkar utifrån beräkningar vara så att högst 1 ml vätska kan komma från dessa körtlar vid ett tillfälle. Det handlar alltså om vad som får plats i ett kryddmått. Det är klart att det är tillräckligt för att vara kännbart, men det är ändå inte mycket.

Urinläckage vid orgasm

Vid samlag och orgasm  ska blåsans vara avslappnad och blåsans slutmuskel vara stängd, men det kan alltså hända att det blir ett fysiologiskt missförstånd sker vid orgasmer. Då drar blåsan ihop sig och slutmuskeln slappnar av, och ett urinläckage kan ske. Det verkar som att upp till en tredjedel av alla sexuellt aktiva kvinnor kan uppleva detta. Det kan vara ett fenomen som upplevs pinsamt och därmed påverkar både lust, orgasmförmåga och relationen till det sämre. Det finns både inkontinens vid penetration och inkontinens vid orgasm. Läckage vid penetration hör oftare ihop med generella ansträngningsläckage, och inkontinens vid orgasm hör oftare ihop med överaktivitet i blåsan. Inkontinens i samband med orgasm kan alltså vara en sak som du behöver kolla upp och få behandlad.

Individer med fontänorgasmer

I studier har man sett att individer med rena fontänorgasmer i regel har normala mönster för kissnödighet, inte har störande urinläckage och ingen överaktivitet i blåsan. Man behöver således inte anta att fontänorgasmer är något som bör utredas vidare.

Vill man ha fontänorgasm?

Jag skulle gissa att det handlar om dels en antomisk variation som gör att vissa lättare uppnår kvinnlig ejukulation än andra. Jag har därför en känsla av att det kan vara något som inte är helt enkelt att liksom eftersträva.

Någon mer erfarenheter kring detta som vill dela med sig?

Referenser:

 

Previous

Next

6 Comments

 • Fast… Jag fick en fontänorgasm vid 16 års ålder vid klitorisstimulans.
  Nu (visserligen efter barn, 4 år sedan, men med inga större inkontinensbesvär ) och med ny partner har jag efter en tid av flera starka o många ”vanliga” orgasmer utan vätska börjat få fontänorgasmer. Det är otroligt vått, mer än ett kryddmått, och det har inte alls samma ”konstisens” eller lukt som urin. Dessutom kissar jag ofta efter och den blåsan är inte tömd…
  Har väldigt svårt att tro att jag utsöndrar urin efter mina upplevelser…
  Kan det verkligen stämma att all den vätska som kommer är urin bortsett från ett litet kryddmått?
  Min upplevelse är också att fontänorgasmerna känns helt annorlunda, inte nödvändigtvis starkare men på ett annat sätt. Upplever därför de som en annan typ av orgasm, inte som läckage?
  Och om det är urin, vad gör man då? Har ju inga problem i övrigt men vill ju inte
  Gärna kissa på min partner!

  • Ja, alltså hur orgasmen uppnås spelar nog ingen roll. Jag förstod det som att man räknat på dessa körtlars förmåga att bilda vätska och utifrån detta angav mängden. Men testa att häll ut ett kryddmått vatten, det är ändå mer än vad man tror.

    • Ja, men säkert. Men om de skulle bli jättestora så antar jag att _det_ är ett problem. Nu gissar jag bara (har aldrig hört talas om något liknande) men i och med att det liknas vid prostatan hos män, så gissar jag att det vore en direkt dålig sak att ha en förstoring?

     • Intressant. Ja om de skulle börja växa på äldre dar (om det är möjligt) så låter det inte särskilt friskt. Tänker mer att om de är något som finns kvar utan någon viktig funktion, jämf m visdomständer (kommer inte på något annat att jämföra med), så kanske vissa medfött har stora körtlar och andra små. På samma sätt som en del medfött saknar visdomständer. Ev en haltande jämförelse 🙂 När jag läser på Wikipedia nämner de däremot 5ml. Intressant ämne som nog inte är tillräckligt vetenskapligt undersökt, gissningsvis.

 • Detta inlägg har jag missat. Tack för att du tar upp detta.
  Jag tycker det blir lite fel att kvinnas anatomi och sex blir så mystisk och lite ”mytomspunnen”.
  Man kan inte bortse ifrån det faktum att det inte existerar någon annan stor vätskeblåsa i kroppen än urinblåsan. Det blir fel om man försöker få det till något det inte är. (De små körtlar som utsöndrar sekret under sex och vid orgasm är små)
  Jag har märkt en stor fascination av detta och vissa ser det som ett synligt kvitto på den kvinnliga orgasmen, och det blir lite olyckligt tycker jag.
  Jag förstår att det inte är detsamma som att kissa och att tömningen av urinblåsan sker på ett lite annat sätt och att det kan vara en källa till njutning. Jag tycker inte det är fel att kvinnor njuter av detta, men jag reagerar på att det ofta framställs som något eftersträvansvärt. Jag tycker det är njutningen som ska vara i fokus, inte att det är som en framgång att ”spruta”.
  Jag själv upplever ibland vaginala orgasmer på ett sätt där jag känner att jag liksom tömmer ut något. Ibland har det kommit små mängder vätska. En gång kom det lite mer. Då hade jag alldeles innan tränat extra mycket knipövningar och jag gissar att jag var lite svagare i det ögonblicket. Jag har inte några uppenbara inkontinensproblem, men måste ibland knipa när jag nyser. Jag kan också läcka när jag är utmattad. Tex om jag sprungit och måste ta i lite extra. Jag tycker inte det skulle vara så konstigt om det kommer urin vid orgasm egentligen. Det är inte ovanligt att man dessutom håller andan innan man får orgasm. (och bygger upp ett tryck) Även om det finns kvinnor som upplevt sk fontänorgasmer tidigt i livet, så får de flesta dem sent i livet och ofta efter att ha fått barn.
  Jag har i flera olika forum, eller tidningar, läst om hur man ska lära sig få fontänorgasm, genom att krysta när man känner sig kissnödig. Samtidigt vill många kvinnor, och män, så gärna hävda att det inte är urin. Enligt de forskningsartiklar jag läst är ”fontänvätska” nästan identisk med urin och kommer från urinblåsan, men att urin produceras snabbare innan orgasm så det ofta är ”utspätt” . Vad skulle det komma i från om det inte kom från urinblåsan…..?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden nedan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa. Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!