Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta vid sexuell penetration och hur en fysioterapeut kan hjälpa.

Smärta vid sexuell penetration och hur en fysioterapeut kan hjälpa.

Smärta vid sexuell penetration och hur en fysioterapeut kan hjälpa.

Smärtsamt sex. 

Det är så två ord sammansatta som absolut inte passar ihop. Sex ska ju vara en högst frivillig aktivitet som bara ska vara trevligt och härligt.

Smärta är ju inte trevligt och härligt någonstans.

Det finns många orsaker till att sex gör ont. Idag tänkte jag skriva om den sortens smärta vid sexuell penetration som vi fysioterapeuter/sjukgymnaster kan jobba med. Då handlar det ofta om penetrerande sex. Om en djupare smärta som beror på att musklerna är krampande överspända. Överspänd bäckenbotten.  Som jag har förstått det kan smärtan vara både fysiologiskt och psykologiskt betingad. Det kan handla om smärttillstånd kring bäckenet och bäckenbotten som skapar en reflexmässig överanspänning i musklerna  – bland annat endometriossmärta, graviditetsrelaterad bäckensmärta med mera. Det kan också vara en psykologisk reaktion – om penetration har gjort ont tidigare kan muskelminnet vara så pass starkt att bäckenbotten automatiskt tänker “här ska inget komma in”. 

Korta muskler på baksida lår och de djupa musklerna i rumpan kan höra ihop med smärta och överspändhet i bäckenbotten. En persons muskeltonus och generella hållning i sig kan påverka bäckenbottens spändhet.

Överspända bäckenbottenmuskler

Du vet hur musklerna i dina axlar är efter en stressig dag framför datorn. Lite stumma, lite stela, nästan så att det domnar fläckvis och att smärta strålar ut i armar och upp i nacken? När du bara längtar efter att musklerna ska få lite hjälp på traven att slappna av, eftersom de är i ett krampliknande tillstånd och du inte viljemässigt själv kan få dem att lugna sig.

Bäckenbotten är en muskel precis som alla andra, och kan reagera på samma sätt. Men bäckenbotten hänger som en hängmatta där vaginalöppningen är i mitten. När hängmattan blir för stram och spänd blir vaginalöppningnen funktionellt sett för liten. Penetration kan då göra väldigt ont!

Hos vem kan bäckenbotten bli för spänd och stram?

Jag har inte hittat vetenskapliga samband mellan alla, och säkert glömmer jag något i listan. Men du får en uppfattning i alla fall. I en icke rangordnad ordning.

  • Hos en kvinna som haft ont i underlivet  av olika anledningar eller av smärta vid sexuell penetration då hon inte varit tillräckligt fysiskt redo.
  • Kvinnor med ärrvävnad efter förlossning eller operationer
  • Kvinnor med nervsmärta i området efter förlossning, operation eller en mekanisk/inflammatorisk retning till följd av bland annat endometrios.
  • Idrottsaktiva kvinnor med strama muskler i bål och ben
  • Kvinnor som varit utsatta för övergrepp och kvinnor som lever under hot
  • Kvinnor med generellt hög stress och ångestnivå
  • Kvinnor efter klimakteriet och kvinnor som ammar som har torra slemhinnor i underlivet, där bäckenbotten anspänns på grund av att penetration gjort ont på grund av torrheten
  • Kvinnor med långvarig förstoppning och magbesvär

Hos flera av dessa är spänningarna i bäckenbotten beroende på att dessa muskler “rycks med” i ett generellt spänningstillstånd som kvinnan har även i resten av kroppen.

Kvinnokroppens sexuella responser

Ni ska få en liten kort  och säkert inte heltäckande sammanfattning. En kvinna behöver till att börja med känna lust för att bli upphetsad. Upphetsningen i sig innebär en rad fysiologiska effekter med ökat blodflöde till området, ökad fuktighet i vagina och en ökad eftergivlighet i vaginas väggar.

En kvinna som har en oro över att sex kommer gör ont har en minskad sannolikthet att kroppen ens svarar med dessa fysiologiska effekter – vilka alla behövs för att sex ska kunna vara bekvämt. En kvinna som oroar sig för smärta vid sexuell penetration kan ha svårare att känna längtan och lust, och detta är ju första steget till att ens bli upphetsad. En reaktion är att musklerna inte slappnar av, andningen blir låst och hela den kroppsliga reaktionen blir fokuserad på försvar, snarare än på att gå igång sexuellt.

Har du smärta vid sexuell penetration? Sök hjälp!

Kolla upp det hos en gynekolog i första hand! Uteslut att det är “något fel” och våga sedan analysera dina egna känslor och reaktioner när det kommer till sex. Berätta om dina fysiska och psykiska reaktioner på sex. Om det inte går att hitta något anatomiskt avvikande finns tyvärr alltid en risk att du blir negligerad med att “allt ser bra ut”. Men du kan ändå fortfarande behöva hjälp. Om du berättar vad som bekymrar dig är det lättare att hjälpa dig rätt inom vården.

Smärta vid sexuell penetration och hur en fysioterapeut kan hjälpa

Det som en fysioterapeut kan hjälpa dig med är att se om ni tillsammans kan identifiera spänningsmönster i din kropp.  Du kan behöva hjälp att hitta sätt att varva ner och lugna ner de genrella muskelspänningarna. Kanske kan du själv jobba med avspänningstekniker och andningstekniker som gör att du kan styra avslappningen till din bäckenbotten.

Ibland kan en kvinna också behöva få hjälp med instruktioner för att slappna av och tänja bäckenbottenmusklerna och i vissa fall även manuell behandling för att lära sig ta kommandot över bäckenbotten och sänka spänningsgraden. 

Det ska inte göra ont att ha sex.

Det är en alltför viktig del i våra liv för det. Sök hjälp – kräv hjälp – se till att få bra hjälp. Jag vill också tipsa om boken “Att vilja men inte kunna”, en fantastisk bok! Jag upplever at många av mina patienter verkligen uppskattar den boken.

Egenvård

Här har jag gjort en video om avslappningsträning för bäckenbotten:

Här finns också tips om töjningar i bäckenbotten du kan göra själv.

Och här finns tips på stretchövningar för muskler som är nära bäckenet. 

Jag har också skrivit en del om överspänd bäckenbotten i fler inlägg:

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *