Framfall och sex

Framfall och sex

Påverkan på den sexuella identiteten

Framfall kan påverka en kvinnas uppfattning av kroppen och sig själv när det kommer till sex. En del skäms och oroar sig för samlivet, framförallt om det handlar om en ny relation. Framfall och sex är två saker som absolut inte behöver vara icke-kompatibla och jag ska försöka ta er igenom ett resonemang om detta. Ett framfall som orsakar känsla av nedsatt lust kommer naturligtvis påverka samlivet på många plan. Det finns också muskelskador som kan finnas samtidigt som framfall, som minskar förmågan till orgasm. Har du en nedsatt orgasmförmåga och misstänker defektläkta muskelskador efter förlossning ska du söka dig till en bäckenbottenkunnig gynekolog.

Kommer min manliga partner märka?

Om du har ett litet till mellanstort framfall kommer din partner troligtvis inte märka något alls. Inte ens vid penetrerande sex brukar de mindre framfallen vara i vägen. Slidväggarna är normalt så mjuka och eftergivliga att de liksom ”hänger med” i vad som händer. Om samlag inte känns bra för dig är det en annan sak, och det är i så fall en anledning att söka hjälp. Framfallet borde inte påverka din partners upplevelse vid penetrerande samlag

Hur kan omslutande sex fungera bra trots framfall?

  • Använd bra glidmedel

Ni kan behöva lite hjälp på traven för att penetration ska fungera bra. Testa dig fram eller fråga om råd på apoteket.

  • Bäckenbottenträna regelbundet

Starka bäckenbottenmuskler kan hjälpa dig att förstärka både känslan av upphetsning och förmågan till orgasm. (Bäckenbottenträning för män kan också hjälpa till med erektionsförmågan, så när det gäller sex gagnas både män och kvinnor av knipövningarna! )

  • Försök slappna av

Oron för att sex inte kommer kännas bra kan leda till att… sex inte känns bra. Om du inte kan komma förbi tankar eller oro rekommenderar jag starkt att du pratar med något om detta. Börja med din partner, en vän eller boka tid hos en bra sexolog.

Kan sex förvärra mitt framfall?

Ett framfall betyder att vaginas väggar buktar nedåt eller att din livmoder har sänkts. Sex kommer inte dra eller pressa ner dessa strukturer ytterligare. Jag funderar över om införandet av större föremål i vagina eller sex som är mer våldsamt kan ha en förvärrande effekt, men har inget bra svar på frågan. Då är det alltså egentligen då inte sex i sig som är problemet, utan uttjänjningen eller våldet.

En del kvinnor upplever inte samlag som bekvämt, och detta kan vara beroende av framfallstyp och svårighetsgrad. Ibland handlar obehaget inte om framfallet i sig, utan om spänningar i bäckenbotten, ärrvävnad efter förlossning eller muskulära triggerpunkter.

Tips för detta finns bland annat här:

Ibland kan positionen vid penetrerande samlag spela roll. Exempelvis kan sidliggande med ryggen mot partnern minska djupet på penetrationen och minska obehaget.

Framfall och sex

Du ska utgå från att du är facit. Finns det inte sätt att få till att samlag fungerar bra för dig, trots ditt framfall, uppmanar jag dig att boka tid hos en gynekolog! Det finns inga exakta och enkla svar att ge varför sex inte fungerar som det ska för dig, utan att undersöka och höra dig berätta mer om problemet. Ta mod till dig och sök hjälp vid behov!

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (5)

Om man ändå får orgasm vid omslutande samlag kan ju underlivet kännas ganska svullet och ”vitt” så jag tycker det kan kännas ”värre” tex vid knipövningar dagen efter (vet inte om jag har regelrätt framfall men åtminstone sänkt sen fl) och det är ju inte så att jag tror att man behöver sluta med sex som är såpass njutbart men har du några tankar kring det?

Jag är inte helt hundra på att jag förstår hur du menar, men kan det vara en slags muskelvärk? Jag tänker att om det ändå känns okej så måste det vara okej.

Nja, det gör ju inte ont, tänker mer att det är svullet och blodfyllt direkt efter men sen lite bedövat kanske? Fast ja, nu när jag tänker efter kan det väl vara att musklerna blivit trötta Som att man (jag) tar ett steg tillbaka på styrkan/kontrollen i bäckenbotten, eftersom jag inte upplever att jag får kontakt med musklerna och kan knipa ihop på samma sätt som annars, brukar hålla i sig nån dag efter sex/orgasm och sen är det som vanligt. Tänkte kanske också lite på något du skrivit förut om orgasm kan stärka och ersätta/komplettera knipövningar (tror din kommentar var att det inte är tillräcklig belastning för progression) – man vill ju åtminstone inte bli svagare 🙂 (har inte sex så ofta nuförtin att det känns som nån stor risk, dock pga svårt med ostörd tid ej pga ont eller att jag avstår för att ha stark bb )

Jag har två frågor kring sex och bäckenbotten som jag letat svar på utan resultat, så vore väldigt glad om du ville svara på dem! För det första, kan man ha analsex med ett mindre rectocele? Sen undrar jag även om hårt smisk kan påverka bäckenbotten negativt?

Hej! Jag tror att det beror på varför du har fått ett rectocele. Om du har missade muskelskador i bäckenbotten kan analsex vara mindre bra. Hårt smisk tror jag inte kan påverka, mer än om du får ont av själva smisket, blir spänd i bäckenbotten som en reaktion och får en samlagssmärta til följd.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.