Kryddad varm äppelcider

Som ett tillägg till att bygga julstämmning och för att ha något varmt och gott att dricka på kalla vinterdagar som inte är glögg eller varm choklad vill vi idag tips om en engelsk klassiker:

Kryddad varm äppelcider.

Du kan lägga kryddorna i en (ren) näsduk eller en stor tesil eller liknande. Svensk cider (Herrljunga, Kivik mm) är ganska söt och kan bli väldigt sötslibbig vid tillsatsen av lönnsirap. Testa gärna med något från systembolaget (Stanford Press 0,5 % alkohol, 56 g socker/l; Boulard Cidre Biologique, 4,5 % alkohol, 23 g socker/l).

Kryddad varm äppelcider

Kryddad varm cider

  • 1,5 l cider (2 flaskor á 750)
  • 0,5 dl lönnsirap
  • 2 kanelstänger
  • 6 hel kryddnejlika
  • 6 kryddpepparkorn
  • Skal från 1 apelsin (med skalare)
  • Skal från 1 citron (med skalare)

Gör så här:

  1. Häll cidern och lönnsirap i en rymlig kastrull.
  2. Lägg kanelstänger, nejlikor, kryddpeppar, apelsinskal och citronskal i mitten av en tvättad ostduk eller ren tesil. Vik ihop duken och knyt den till ett knyte med kökssnöre. Lägg kryddknytet i kastrullen.

  3. Värm kastrulen på medelhög värme i 5-10 minuter eller tills dess att cidern är rykande het (men den får inte koka).
  4. Ta bort kastrullen från plattan. Plocka bort kryddknytet och servera omedelbart i fina glas (som tål värme) eller en stor härlig mugg.

 

Previous

Next

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *