Tomtebröd

Tomtebröd

Vi blev några inlägg kort till forskarkalendern plötsligt, och insåg en kväll att vi behövde ta och rycka ur ett julblogginlägg ut rockärmen, så att säga. Vad är det vi på Bakingababies kan från ryggmärgen, förutom att blogga? Jo, baka bröd! Så här får ni vårt alldeles nyligen bakta och lite i panik framkrystade Tomtebröd! 

Ingredienser:

  • 20 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 30 g honung
  • 750 g vetemjöl
  • 2 ägg
  • ½ dl (44 g) socker
  • 80 g smör
  • 2 ½ – tsk tsk salt
  • ägg
  • paprika pulver
  • ev. en körsbärstomat
  • två russin eller svarta oliver

Gör så här

  1. För att få god smak på brödet kan man göra en fördeg. Väljer man att göra detta löser en först jästen i vatten och mjölk och blandar sedan i 250 g av vetemjölet och honungen till en jämn smet. Låt vila i ca en timma. Gör en inte en fördeg blandar en bara i resten av ingredienserna och knådar till en smidig och elastisk deg (ca 8 minuter i maskin, 15 minuter för hand).
  2. Blanda resten av ingredienserna med fördegen och knåda till en smidig deg (ca 8 minuter i maskin eller 15 minuter för hand).
  3. Låt jäsa i 1 timma.
  4. Stjälp upp degen på en lät mjölat bakbord och baka ut en tomte enligt nedan:
  5. Dela degen i hälften och halvera ena halvan i ytterliga två halvor. Den stora halvan blir huvud. Ena fjärdedelen bli skägg och mustasch och den kvarvarande fjärdedelen bli luva, ögonbryn och näsa.
  1. Huvud: Lägg ut ett bakplåtspapper och bygg brödet på den. Av den stora degbiten (halvan) forma en platt cirkel på ca 20-25 cm i diameter.
  2. Skägget: Skär först ut två små degklumpar som kommer att utgöra mustaschen. Forma sedan en halvcirkel som liknar en måne som är lite mörkare än halvmåne. Lägg ut skägget strax nedanför hälften av huvudet och klipp skägget med en sax.
  3. Av sista fjärdedelen skär du ut tre små degbitar som blir ögonbryn och näsa (näsan kan även göras av en körsbärstomat). Av resten av degen görs luvan, luvans boll och kant.
  4. Tryck in russin eller svarta oliver till ögon. Låt jäsa i ca 30 minuter.
  1. Slå på ugnen på 225 C. Pensla brödet med ägg, pudra över paprikapulver på de röda ställen och mjöl på de vita ställena. Tryck till ögon och näsa ordentligt så att de inte hoppar ut.
  2. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter eller tills innertemperaturen är 92 C. Om brödet tar för mycket färg kan en plåt sättas in över brödet.

Leave a comment