Ont i ryggen efter epidural

Ont i ryggen efter epidural

Varför har jag så ont i ryggen?

Efter en förlossning där du fått ryggbedövning kan du ha en kortvarig ömhet på stället där bedövningen sattes in i ryggen. För en del är förlossningen början på en annan slags ryggsmärta. Jag möter ofta frågor och funderingar kring det här med om ryggbedövningen orsakar ryggproblem. Jag tänkte därför försöka mig på ett vetenskapsbaserat resonemang om ämnet.

Ont av epiduralen

De första dagarna efter en ryggbedövning är det helt normalt att känna sig öm i området där bedövningen sattes. Kortvariga ryggbesvär efter en ryggbedövning kan bero på en att själva sticket kommit åt muskler, ligament eller nerver och därav ger en smärta. Det brukar vara av mer kortvarig karaktär och läka ut av sig självt. Besvären brukar vara successivt avklingande och vara borta helt efter att sex veckor passerat.

Kan epiduralen ge långvariga ryggbesvär?

Vissa äldre studier menar på att det finns ett vagt samband mellan ryggbedövning och ryggsmärta sex månader efter förlossningen. Nyare studier menar att det inte alls finns något sådant samband. Man har inte kunnat hitta någon skillnad i förekomst av ryggsmärta hos kvinnor som fått ryggbedövning, andra smärtlindringsmetoder och inget alls.

Kan förlossningen i sig vara starten på ryggproblem?

En förlossning kan vara en fysisk utmaning utan dess like. Du kommer använda dig av kroppen på ett sätt som du kanske aldrig gjort förut. Precis som vid andra idrottsaktiviteter eller kraftiga fysiska ansträngningar finns en risk att du får ont efteråt. Det som en epidural kan göra är ju att ge så pass mycket smärtlindring att du inte märker om du hamnar i positioner som skulle göra ont i ländryggen i vanliga fall. Muskulär avslappning på grund av smärtlindringen, den relativa orörligheten och den belastade hållningen (av gravidmagen och förlosningsprocessen i sig) kan alltså orsaka att du hamnar i positioner som i sig sedan visat sig vara ofördelaktiga för din rygghälsa. 

En smärta som inte ger sig?

Du kan alltså ha kortvarigt ont av ryggbedövningen, ja. Du kan också ha råkat göra illa ryggen på något annat sätt under förlossningen. Livet med bebis kan i sig vara en faktor som bidrar till ryggont, genom ergonomiska utmaningar och långvarig belastning. Tillsammans kan detta bli ”the perfect storm” av symtom, och du upplever en ryggsmärta som inte går över av sig självt. Det är ofta för enkelt att enbart skylla ryggbedövningen för smärtbesvär. Under graviditeten har du dessutom successivt genomgått både strukturella och mekaniska förändringar kring din hållning och rygg. När magen sedan försvinner blir du faktiskt av med en stabilisator och du kan märka hur svaga dina muskler blivit ch hur förändrad hållning du fått. Även sådant kan bidra till ryggsmärta efter graviditeten.

Vad ska jag göra då?

Boka en tid hos en fysioterapeut är mitt första råd. Du kan behöva ha individualiserade råd och behandling för dina besvär. Tillsvidare är mina råd att du försöker röra dig så mycket du kan och tänker på att ha en god hållning när du ammar, lyfter, bär och leker med barn. Ta pauser från både stillasittande och tyngre uppgifter och variera din ställning ofta. Promenera dagligen om in övriga hälsa tillåter det. Börja med försiktiga ryggliggande övningar som bäckentippningar, rumplyft, knipövningar och stretchövningar som känns bra.

Har du egna erfarenheter? Berätta gärna!

Referenser

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Comments (13)

Jag hade ont i ryggen efter epidural, tydligt på exakt det stället den satts så det är möjligt att du menar en annan typ av ryggont här. Fick tyvärr inget vidare bemötande när jag vände mig till vården, trots att jag ju hade ont och dessutom var orolig för skador (läskigt med ont i ryggraden ju!).

Nej, jag menar exakt den sortens ont. Är ju aldrig okej med dåligt bemötande? Hur länge höll det i sig för dig?

Hade ont exakt där de stack mig i ryggen under flera månader efter fl . Jag har fortfarande en öm punkt exakt på det stället och min dotter blir 2 i slutet av mars. Fl med lillebror för 4 mån sedan var utan epidural så att punkten är öm tänker jag kommer från första sticket.

Första snittet om 4 veckor och börjar bli lite nervös :)

Hej,

När du efterlyste erfarenheter från kejsarsnitt var det flera som lyfte en smärta i axeln, referred pain tror jag det hette? Har försökt googla mig fram till information om det, men känner mig inte så mycket klokare. Har du något tips om vart/vad jag kan leta på för klarare information?

Oftast beror det på retning kring nerverna vid diafragma, vars smärtsignalering refereras till ena axeln. Det är samma slags fenomen som gör att en hjärtinfarkt kan göra ont i armen, eller att vissa som har problem med höftleden känner det som smärta i knät. Googla på referred pain C section så hittar du garanterat lite olika info. Det är inget farligt och signalerar inte om vävnadsskada. Vi kommer ha med detta i boken men det jag har skrivit om ämnet har (ännu?) inte hamnat på bloggen

Första snittet om 4 veckor och börjar bli lite nervös :)

Tack!
Ska bli spännande med boken, kommer köpa den också 🙂
Så att smärtan beror på att det kommer in luft och lättar när man kan släppa ut luft på naturlig väg har ingen större sanning?

Nej, luft-grejen handlar om vissa titthålsoperationer där man faktiskt pumpar in koldioxid i buken under ingreppet och det är en helt annan sak än vid kejsarsnitt.

Jag fick 2 stycken bedövningar i ryggen när jg födde. 1 epidural och en till på operation när de sydde ihop min grad 3 skada. Någon av dem lite oklart vilken kände jag av i ca 1-1,5 år. Jag hade inte ont men det var en obehagskänsla om jag försökte böja ryggen bakåt. I början gjorde det ont men sen var ett obehag och som att något satt i vägen när jag försökte böja bakåt. Idag är han 2 och även om jag inte känner av det lika mycket kan jag fortfarande känna precis var det är någonstans och känna obehag nät jag försöker böja men ”stoppet” har försvunnit.

Jag har ju förstås ingen aning hur dte är i ditt fall, så jag säger inte emot dit.Men att det mekaniskt är svårt/obehagligt att maxa bakåtböjning upplever jag att de flesta postgravida har, jag har alltid tolkat det som en del av de hållningsrelaterade/mekaniska påfrestningar som graviditeter i sig medför. Det brukar ju ge med sig med tiden, det med.

Det är inte när man maxar bakåtböjen. Räcker med att man böjer väldigt lite så känns det.
Exempelvis när man tar på sig en t shirt kan det kännas ordentligt och det är inte mycket man böjer sig bakåt då.
Det är en väldigt speciell känsla och sitter precis där nålen sattes in så det kan knappast vara något annat.
Jag födde för bara en månad sen men jag upplever att det blivit värre.
/en som känner igen sig

Vid min första förlossning fick jag epidurlbedövning. Efter den upplevde jag ryggont i området där bedövningen stuckits i flera månader. Hade äve i övrigt ont i ryggen pga belastning av bärande och ammande men stickstället kändes instabilt och var en annan sorts smärta just där.
Vi min andra förlossning stacks det en spinalbedövning. Efter den har jag inte alls kännt av stickstället. Lite ont i ryggen pga mycket bärande och ammande igen men inte alls på samma sätt som senast.

Kan precis som Lisa beskrev det, känna av en punkt precis där epiduralen suttit vid just bakåtböjning av kroppen. Träffade narkosläkaren som lade min epidural ca ett halvår efter förlossningen och han verkade inte ha varit med om det tidigare. Nu fyller sonen 1 år om en vecka och jag kan ibland fortfarande känna av punkten. Har alltså inte någon annan typ av ont eller ont i andra delar av ryggen, utan känner bara av just den lilla punkten.

Tack för ett intressant inlägg!

Fick epiudral med min dotter på snart 2 år och har fortfarande ont i ryggen efter den. Ryggbesvär efter en förlossning, ja men absolut, men detta är en annan sorts smärta… Gått hos kiropraktor för ryggbesvären men smärtan från epiudralen finns kvar trots att jag blir av med ryggbesvären för en stund när jag varit på behandling.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.