Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Surdegsfrallor

Surdegsfrallor

Surdegsfrallor

Även om jag älskar att baka bröd och tycker att det är hemskt roligt att testa nya saker så har jag otroligt dålig fantasi ibland. Eller kanske inte riktigt så, men jag är något av en orolig person som alltid oroar mig för att det ska bli katastrof av det jag gör. Vare sig det handlar och mat, bak eller annat.
Mia försäkrar mig allt som oftast att det kommer att bli bra, men jag kan liksom inte släppa tanken att just denna gången har jag tänkt helt fel. Denna känsla inbefinner sig i det mesta jag gör förutom när jag kör efter ett recept som känns tryggt eller när jag gör något som jag gjort flera gånger och som jag känner mig säker på.
Surdegsbröd är ett exempel på detta. Men då vill jag helst inte experimentera för mycket. “Gör som du alltid har gjort så blir det bra”, säger min inre röst.
Därför brukar jag ta till med ett knep för att lura mig själv. Jag frågar Mia vad hon önskar sig och på så sätt övervinner min vilja att göra henne till lags över min oro eller perfektionism. Pluseffekten är att hon dessutom får ett bröd som hon faktiskt är sugen på.

Men det blir hur som helst ganska mycket surdegsbröd. Men det är nog mest för att vi båda tycker att det är så hemskt gott.

Idag ville Mia ha surdegsfrallor och så därför förberedde jag mig och matade jag surdegarna igår.

500 g vetesur och 100 g rågsur.
I morse blandades de ihop med 2 dl vatten, 650 g vetemjöl spec. och 1 msk socker.

Jag blandade allt i ca 30 sekunder så att mjölet, vattnet och surdegarna blandats och till en sammansatt deg. Jag lät detta vila i runt en timma.

Denna viloprocess kallas för autolys. 

Därefter kådade jag degen rejlät i maskin och tillsatte 3 tsk salt efter runt 5 minuter.

Sedan knådade jag i några minuter till. Degen fick vila/jäsa i ett par timmar och jag vek i hop degen.

Därefter fick den jäsa i någon timma till. Degen vältes ut på ett mjölat bakbord och jag rullade frallor i olika former.

Vissa fick behålla den form som de fick av utskärningen och rullades alltså inte. Dessa fick dock åka in i ugnen först för att de inte skulle överjäsa.

Och hur blev det? Kolla här nere och bedöm själva:

image

En härlig korg med gott

image

Smaker de olika formerna annorlunda?

Hur de smakade? Mia är hemskt nöjd och det är jag med. Men det är kanske bäst att ni kommer hit själva och provar!

Etiketter:

4 kommentarer till “Surdegsfrallor”

  1. Johanna! Nu är jag ju inte Joseph, men mitt förslag på bästa nybörjarbröd är det som finns på recept på grahamsmjölspåsen, det är typ omöjligt att göra fel med och är supergott!

  2. Hej Johanna!
   Klart att ni ska använda er bakmaskin. Vad är det för maskin?
   I receptet som du länkade till står det under punkt 1: “Arbeta till en slät blank, ganska lös deg.”. Denna del gör du i din maskin. Degen/smeten kan jäsa i maskinens skål eller så skrapar du ut det till en annan skål och täcker med plastfolie tills den har jäst klart.
   Tänk bara att det är lite klurigt med hela friteringsbiten, men gott blir det! 🙂

   Tips på nybörjarbröd är “Grahamsbullar”. Recept finns på grahamsmjölpaketet från Kungsörnen. Det var vårt startarbröd. 🙂

 1. Tack för hjälpen Mia och Joseph! Maskinen heter “It’s kitchen” o jag antar att det är nåt budgetmärke. Fritering är vi bra på här hemma (höhö) så det går nog bra. Då blir det grahamsbullar och langos här hemma snart. Tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *