Mamma-Mia-kroppen 10 månader efter förlossning och sfinkterruptur

Det har gått strax över 10 månader sedan förlossningen och sfinkterrupturen. Hur mår jag?

Bra, i det stora hela.

Inga skräcksecenarior alls. Jag håller tätt, kan träna som vanligt och har ganska sällan ont.

Jag har inte velat börja med något hormon-preventivmedel alls, jag fick för mig att jag ville vara helt natuell i hormonstatus ett tag efter jojo-säsongen med att sluta med p-piller, bli gravid, vara gravid, föda barn och sedan amma. Hej och hå.

Men efter alltihop det så har min menscykel förändrats något. Framför allt har jag mer mensvärk och mycket mer ont av ägglossning nu. På riktigt har jag som ganska kraftig mensvärk vid varje ägglossning. Dessutom måste det vara någonslags hormonell påverkan på slemhinnorna som gör att jag får värk i ärren efter förlossningsskadorna.

Det är jättejobbigt. I för sig en ganska bra preventiv metod, bara det. Men ändå. Jag har väldigt ont, nästan så att jag är sugen på att börja med p-piller igen bara för att slippa.

Någon annan av er post-gravida som har fått förändrade menscykler efter alltihopet med graviditet+amning?

Kroppen i stort är tillbaks till tidigare former. Brösten har gått tillbaks till samma storlek som innan och jag väger nu något kilo mindre än innan graviditeten, men det är förmodligen mest på grund av förlorad muskelmassa. Det finns ingen chans i världen att jag hinner träna som innan, även om jag gör mitt bästa.

På tal om postgraviditetsträning – idag har jag och en annan sjukgymnast suttit och planerat för att starta upp mamma-träningsgrupper på våra enheter till hösten. Bäckenbottenträning, bålstabilitet, amningsergonomi och lyft-och-bärteknik. Det ni!

Comments (5)

Tack för superfina ord Mia!! Blev alldeles tårögd när jag läste. Det behövdes, tack!
(Och för att svara på din frågeställning, min mensvärk har minskat efter graviditeterna (utan p-piller) och cykeln har kortats ner från 35-37 dagar till ca 31-33 dagar.)

Hej! Äntligen hittade jag ngn som verkar lida av samma sak. Sfinkterruptur för ett år sedan, otrolig mensvärk och ont vid ägglossning, framförallt svider det otroligt i ärren vid varje mens. Funderar på att börja med minipiller igen (precis som du skrivit har jag velat hålla mig ifrån det) men funderar seriöst på att börja igen för att slippa! Hur har du gjort? Skulle gärna vilja veta om ngt har hjälpt för dig. Jätte tacksam för svar!

Kan svara i ett blogginlägg typ imorgon! Välkommen hit!

PRECIS som jag känner nu, 10 månader efter förlossningen. Nu har det ju gått några år. Har det blivit bättre upplever du?

Ja, totalt sett bättre. Men hormoncykeln kan variera i jobbighetsgrad, ibland tycker jag ägglossning är skitjobbigt. Men inte tillräcklgit för att vilja börja med p-piller eller dylikt, faktiskt.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.