Jordgubbspaj med vaniljkräm

Jordgubbspaj med vaniljkräm

Till dagens lunch gjorde vi en jordgubbspaj. Tyvärr hann vi aldrig med att ta en snygg bild på underverket, men här kommer receptet!

Pajdeg med ägg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 ägg

Smula smöret i mjölet i en skål. Vispa sönder ägget och arbeta snabbt in det i degen. Tryck ut degen i en pajform.
Låt pajskalet stå kallt i 15 minuter.
Nagga pajens botten för att den inte ska bli blåsig under gräddningen. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 15 minuter.
Låt sedan pajskalet svalna i formen

(Om vi gör om den här pajen kommer vi vilja ha någon matsked socker i pajdegen, det hade faktiskt blivit något godare)

Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
2 äggulor
1,5 msk potatismjöl
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning till krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljsockret.

Skivade jordgubbar

Gele:
1 tsk gelatinpulver eller 2 st gelatinblad som blötläggs
1 msk vatten
1/2 dl saftkoncentrat (röd saft blir snyggast)
1 dl vatten

Låt gelatinet svälla i vatten i 5 minuter. Värm saftkoncentrat och vatten. Lägg det svällda gelatinpulvret i den varma saften, rör om så att gelatinet löser sig. Låt geléet stelna i kylskåp till den blir tjockflytande.

-> Montering
När både pajskalet och vaniljkrämen svalnat hällde vi på krämen i skalet och toppade med 1 liter skivade jordgubbar och hällde över gelé för att pajen skulle få en sötad, blank yta.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.