Dagens storkok – Swedish meat balls

Idag har det lagats mat! Vi köpte ett storpack blandfärs igår med kort datum så idag gällde det att vara påhittig. Det blev en dubbel sats köttbullar som portionerats och frysts in och en dubbelsats lasagne.

Köttbullarna är gjorda på standard recept från ”Vår kokbok”:

400 g köttfärs

4 msk ströbröd (kan ersättas mot 3/4 dl havregryn)
1 msk potatismjöl
1 ½ dl mjölk eller vatten
1 ägg
2 msk finhackad lök, ev. fräst
1 tsk salt
peppar

Blanda ströbröd, potatismjöl, salt och peppar. Vispa ner mjölk och låt sväll i minst 10 minuter. Blanda in köttfärsen och rör sedan i ägget. Blanda inte för länge för då blir smeten seg.
Rulla köttbullar (jag gjorde dem 3-5 cm i diameter) och stek eller baka i ugnen. Vid ugnsbakning smörj en plåt med margarin och stek i mitten av ugnen på 250 grader i 8 -12 minuter. Vänd köttbullarna efter halva tiden. Om de ska ätas med det samma kör den längre tiden. Om de ska frysas in körs den kortare.

image
Så här härligt grå blir de när de är klara. Sedan fryser man in dem och steker upp dem när de ska ätas (typ som mamma scans köttbullar).

Jag gjorde en dubbel sats och det blev 70 köttbullar.

Sedan blev det lasagne på 800 g färs med. Alltså totalt 1,6 kg blandfärs tillagade idag.
Lasagnereceptet får vi ta en annan gång, men den är rikitgt god den med.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.