Silldagen – fyra sillrecept till julen

Idag var alltså den stora sillinläggningsdagen. Som vi har väntat! Mia och jag tycker att ”vår” senapssill var ett måste. Men på 1 kg sill kunde vi ju inte göra enbart senapssill. Så efter lite rådslag bestämde vi oss för att göra glasmästarsill, rödlöksill och svartvinbärssill, förutom senapssillen.

Tyvärr har vi inga kort på självaste sillgörar-spektaklet men recepten vi bjuda på i alla fall. Men grundinläggningen behöver göras minst 1 dygn innan, gärna 2-3 dagar.

Senapssill:
400-500 g inlagd sill

1 msk skånsk senap
1 dl fransk senap
1,5 msk strösocker
1,5 msk vinäger
3 st äggulor
1 dl finhackad dill
1,5 dl rapsolja

Blanda senap, socker, vinäger, äggulor och dill i en skål/bunke. Tillsätt olja försiktigt olja under kraftig vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle (precis som när man gör majonäs).
Blanda sedan sill och såsen i en ren burk, märk och låt stå kallt i minst ett dygn innan servering.


Glasmästarsill:
100 g inlagd sill

12 g pepparrot
1 tsk senapsfrön
2 st kryddnejlikor

Skär pepparroten i små tärningar. Varva sill, pepparrot, kryddor och spad från grundinläggningen i en ren burk.


Rödlökssill:
200 g inlagd sill

1 rödlök

Skär rödlöken i skivor. Varva sill, rödlök och spad från grundinläggningen i en ren burk.


Svartvinbärssill:

200 g inlagd sill

svartvinbärskoncentrat

Blanda spad och svartvinbärskoncentrat i ett 75:25 förhållande och häll så att det täcker sillen i en ren burk (behövs ca 1 dl).

image

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.