Rakattiraljer

När jag fyllde år fick jag en shavette med tillhörande rakblad och en riktig prima rakborste i silverspetsad grävlingpäls. Till paketet fanns ett presentkort för att själv köpa tillbehör med. Jag läste på, letade på nätet och beställde raktvål, rakolja och en aftershave lotion från en Brittisk sida som heter lookfantastic.com. Det var billigt i jämförelse med att beställa från Sverige och gratis frakt, men det tog en evighet för varorna att komma fram.

Det finns vissa delar i detta nörderi som kanske behöver en förklaring för den oinvigde:

1) Vad är en shavette? En shavette har samma handtag och utformning som en klassisk rakkniv med den stora skillnaden att den har utbytbara blad. Man behöver alltså inte slipa/stringla kniven (det där som barberarn gör när han drar kniven mot ett läderband) utan byter ut rakbladen efter 5-10 rakningar.
2) Rakborsten känner de flesta igen från sin morfar eller från gamla filmer. Det är med den som man vispar ihop rakskummet av raktvålen.
3) Rakolja kan man använda istället för rakskum och särskilt på ställen där man vill se vad man gör (kanter i en skägg-/mustaschfrisyr). Man kan även använda den som grund under rakskummet för att ge extraglid och en behagligare rakning.

Vad är grejen då? Är detta bara nästa steg i att vara en hipster-wannabee?
Nja, jag vet inte. Klart att det känns lite kult att raka sig med kniv och låta rakningen bli något av en ritual och något av ett nörderi. Men samtidigt är det så här människan har rakat sig i ett par hundra år. Det ger en närmaste rakning, man tar hand om huden mer och i längden är det billigare. Sedan jag fyllde år (21 April) har jag hunnit att raka mig fyra gånger. I vanliga fall behövde jag raka mig varannan dag eller som mest efter tre dagar. Nu har intervallet flyttats till tre till fem dagar. Ett paket om fyra gillette fusion-hyvlar kostar runt 170 kr och räcker i runt ett halvår.Ett paket med fem rakblad (dubbelsidiga) kostar typ 19 kr och räcker nästan ett helt år (tror jag, vi får se).

Jag upptäckte att mitt vanliga rakskum (Gillette) torkar ut på huden under tiden som det tar att raka med kniv. Än har jag inte testat att raka med skum från en raktvål, men det sägs att det är ett mycket bättre skum  som inte går att jämföra.
En flaska rakskum/gel kostar kanske 50 kr och räcker i 3-4 månader. En raktvål kostar runt hundralappen men sägs räcka i en evighet (ytterligare en sak att utvärdera).

Unboxing

Raktvål, rakolja och aftershave lotion

Lite mer kring skum, olja, rakning och den övergripande känslan kommer i ett senare inlägg.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.