Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Flädersaft och fläderchampagne

Flädersaft och fläderchampagne

Flädersaft och fläderchampagne

Just nu (13 juni) blommar fläderblommorna i Stockholm för fullt. Förra året tänkte jag att att man skulle gjort något av dem med det blev inget av det. Idag gick jag dock ut en sväng och plockade en påse full med runt 55 klasar (det låter som mycket med det går ganska fort). En del klasar i träden/buskarna hade ordentligt med bladlöss och dem undvek jag. Vi har ganska många fläderträd här i trakten. Eller rättare sagt tycker jag att det är ganska mycket fläder på hela södermalm för den delen. Flädersaft och champagne, underbart!

Flädersaft:
17 dlströsocker, (1 1/2 kilo)
1,5 l vatten
40 st fläderblommor, klasar nyplockade
50 g citronsyra
3 st citroner, gärna ekologiska

image

1. Lägg blomklasarna i en värmetåligbunke som rymmer minst 4 liter.  Skölj citronerna noggrant och skala av det yttersta gula skalet med en potatisskalare.

2. Skiva citronerna tunt och lägg dem i bunken tillsammans med fläderblommorna och citronskalet.

3. Koka upp vattnet, rör ner sockret och dra kastrullen från värmen när sockret lösts upp. Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om och låt saften stå och dra övertäckt i kylen över natten eller någon dag (beroende på smakpreferens).

4. Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshandduk. Häll upp på flaskor och förvara kallt och mörk.

Fläderchampagne:
2,5 dl strösocker
2,25 l vatten
1 msk vitvinsvinäger
15 st fläderblommor, klasar nyplockade
0,5 st citron, gärna ekologisk

image

1. Rensa fläderblommorna från eventuella insekter, men skölj dem inte. Blanda socker, vinäger och vatten i en stor bunke.
2. Skölj citronen noggrant och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Pressa ut saften och tillsätt citronskal och citronsaft i bunken tillsammans med fläderblommorna.
3. Rör om och låt stå övertäckt i sval rumstemperatur ett dygn.
4. Sila saften genom en silduk eller kökshandduk och häll upp på väl rengjorda glas- eller plastflaskor med skruvkork. Fyll inte flaskorna riktigt ända upp.
5. Låt stå i sval rumstemperatur 3-4 dagar. Kontrollera en av flaskorna för att se om drycken har blivit kolsyrad. Bubblar den ställer du in flaskorna i kylen, annars låter du dem stå kvar i rumstemperatur ytterligare några dagar. Kontrollera därefter kolsyran på nytt. Lätta eventuellt något på locken efter några dagar, för att släppa ut lite kolsyra så att inte flaskorna exploderar av trycket. Skruva sedan åt locken igen.
Har det inte bildats någon kolsyra kan man tillsätta en pytteliten knivsudd av färskjäst. Upprepa punkt 5.
6. Serveras väl kyld. Förbruka champagnen inom tre veckor från tillverkningsdatumet.

Etiketter:

1 kommentar till “Flädersaft och fläderchampagne”

  1. Jag har nu korrigerat recepten lite efter att ha utvärderat resultatet. Hoppas det har gått bra för er. Har sett att det finns lite fläderblom kvar här och var så det är inte för sent om ni ännu inte hunnit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *