I ögonvrån ser barn allt

Jag har nämnt det tidigare men jag är verkligen fortfarande fascinerad av hur Wollmar kan se en pytteliten del av något på super långt håll  och konstatera vad det är. Antar att detta är en egenskap som barn har då de förmodligen inte är lika bra på att filtrera bort alla ”onödiga” saker som vi ser hela tiden. Förmågan kallas gating eller habitering och är förmågan att bortse från synintryck, ljud eller känselintryck som är orelevanta eller betraktas som bakrundsbrus.
Exempelvis känner vi inte konstant av de kläder vi bär. På samma sätt hör vi oftast att ventilationsfläken varit på när någon stänger av den.

Jag har inte läst det någonstan men jag misstänker att barn har svårt att filtrera bort många av de intryck som de tar in. Schitzofrena förlorar denna förmåga och drabbas av denna överbelastningen av intryck. Hur som hest verkar barn hantera detta bättre än de schitzofrena. Detta beror förmodligen på att det inte riktigt är samma sak och att barns hjärnor är mycket mer flexibla och är under ständig utveckling. Vad vet jag?!
I alla fall så var vi på väg hem från förskoleavslutningen. Helt plötsligt säger Wollmar: ”Telescopic boom”
Mia och jag tittade snabbt omkring men såg inget som passade beskrivningen.
”Did you se a telescopic boom, Wollmar?”, frågade jag.
”Telescopic boom. Skylift!”, svarade han.
Då såg vi den! En lift, eller sky lift som syntes långt långt bort. Se själva på bilden.
image

Vi gick i alla fall bort till den och tittade på när en arbetare åkte ner med liften. I detta var vi inte ensamma, utan det fanns en liten skara med föräldrar och barn som hade stannat upp för att titta på spektaklet.
image

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.