Amatörbagarens son och torkad surdeg

När vi är ut och reser blir det oftast inte så mycket av vårt egna bröd. Blir det av att vi bakar så blir det inte så mycket surdegsbak eftersom det är lite mer arbete med ett sådant bak och två stycken 2-liters glasburkar med surdeg i är inte det som prioriteras i packningen.
Förra sommaren besvärade jag mig att ta med oss lite surdeg i en marmeladburk till mina föräldrar och bakade under semestern. Innan vi åkte hem torkade jag surdegen i platta kakor och nu när vi är åter på plats kunde vi blöta ner och mata den för att få igång en surdeg inom 12 timmar. Vi blötte kakorna igår kväll och när jag nu på morgonen matade dem frågade jag Wollmar vad han trodde att det var. Han tittade på den och funderade ett långt tag. Mia bad honom att lukta på det och när han gjorde det sa han genast: ”Sour dough!”.
That’s my boy!

Hur gör man då?
Har du surdeg som du vill torka och spara till bättre dagar eller ha som en reserv ifall att dina surisar skulle kola så är det jättelätt.
Ta bara en ½-1 dl surdeg och blanda ut med mjöl (mellan ½-2 dl beroende på hur lös din surdeg är)och blanda tills du får en stabbig deg. Kavla sedan ut den och lägg det på ett galler för att torka i minst ett dygn. Förvara sedan på en torr plats till dess att du behöver blöta upp den och använda igen. Tänk på att ju tunnare du kavlar dessto lättare det blir att få surdegen att bli mjuk och luckras upp igen.

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.