Kamutfrallor

Först ut i #mjölutmaningen blev kamutmjöl. Kamutvete är ett gammalt sädeslag som kommer från egypten. Den är närmast släkt med durumvete och har således samma gula färg och samma höga proteinhalt. Detta innebär att man kan använda den precis som durum och göra bröd och pasta.

I och med att jag enbart hade ett paket på 500 g stod jag inför två val.
1) Vara lite äkta och göra ett bröd på enbart kamut och erfara vad det verkligen är
2) Göra ett fullstort bak (för att tillgodose vår brödbehov) inklusive surdeg så att surisarna fick matas och friskas upp.

Jag valde det oäkta men praktiska alternativ 2.

Så vad ska man ha i ett oäkta kamutbröd? Jo:

10 g jäst
300 g vatten
300 g vetesurdeg
100 g rågsurdeg
500 g kamutvetemjöl
140 g vetemjöl
30 g olivolja
20 g salt

Mata surdegarna och låt dem stå i minst 4-6 timmar för att bli fullt aktiva. Har du inte både vete och rågsurdeg kan du köra enbart den ena eller andra. Har du inga surdegar byt ut hela suregskittet med 200 g mjöl av valfri sort och 2 dl vatten.
Lös jäst i vatten och tillsätt sedan alla andra ingredienser förutom salt. Knåda degen för hand eller i maskin tills den blir smidig och elastisk. Tillsätt salt och arbeta in den.
Låt jäsa i 2-3 timmar. Baka sedan ut brödet till bullar á 80 g. Låt bullarna vila/jäsa i 30 minute och för sedan över till bakplåtar med bakplåtspapper. Platta till bullarna något och lämna för att jäsa i ytterligare 45 minuter.
Grädda sedan i ugn på 225 grader i runt 15 minuter eller tills frallorna fått fin färg.

image

Hur smakade det då? De vilar fortfarande så jag kan inte svara på det. Skriver in det som en kommentar om en stund. Men det luktar lite gammaldags eller hur man ska säga. Ni får väl testa och se!

Related Posts

Comments (1)

Ok. En fralla är provsmakad men jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva smaken. Det är mycket rundare än både smaken av vete och durum. Mycket mer rustikt och nötigt.
Men det är jättesvårt att sätta fingret på.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.