Engagera er, please?

Ja… jag snart börja plugga en kurs så att jag får utlopp för mitt frenetiska behov av sökande i medicinska databaser…
Men innan dess har jag börjat läsa på litegrann om bebisars motoriska utveckling och om sjukgymnastik för sneda bebishuvuden. Men jag tycker att det är lite småtråkigt.

Kan ni inte hjälpa mig? Har du någon fråga angående kroppen, träning, graviditeter eller post-graviditeter som jag kan tänkas luska ut svaret på?
Bring it on!

Och för övrigt får ni gärna börja kommentera mera i största allmänhet. Vi kan ju se att ni börjar bli allt fler som läser! Säg nåt för tusan! =)

Comments (5)

Ja! Jag har en fråga 🙂

Min fråga och undran gäller hur anpassad människans kropp är att bära sina barn. Den äldre generationen reagerar starkt när jag både bar mitt spädbarn, och även nu när han är 16 månader och ibland får sitta på höften. Vi ser hur månaa arter, exempelvis apor, bär på sina barn utan att få skador för detta. Har du information hur pass anpassad människa är, rent biologiskt, att bära sina barn? Efter att ha burit min son (medvetet på ett bra sätt) så känner jag att kroppen är starkare än innan jag fick barn. Ryggen är starkare än någonsin och jag har aldrig ont som jag hade innan graviditeten. Vore väldigt intressant att höra mer om detta 🙂

Kul fråga! Jag svarar när jag klurat klart!

Emalie nr 2, denna gång en Axelsson

Hej Mia!
Den här frågan blev lite lång men jag visste inte hur jag skulle uttrycka mig på ett mer kortfattat sätt. Och så vill jag bara säga att jag tyckte att pastan med morotssås inte lät jätte gott, men stressad som jag var, affären skulle stänga och allt (inträffar kl 19 i detta land) så gjorde jag den ändå. Den var JÄTTE GOD!!! tack!

Jag funderar kring kroppens respons till mental stress och hur man vet vad som är ok att göra eller inte. Jag befinner mig I en extrem stressituation. Jag är i slutskedet av min doktorsavhandling och stressnivån börjar bli väldigt hög och jag har på senare tid märkt att kroppen reagerar på stressen. Jag har inte tränat jätte bra de senaste två åren, men jag har ändå hållit igång. Nu har jag märkt att min kropp reagerar på ett sätt jag inte är van vid. Tex så känns det jätte tungt att cykla till och från jobbet och jag har varit tvungen att växla ner I förhållande till den vanliga växeln jag haft de senaste tre åren, att springa har också blivit jätte jobbigt. Det här har hänt de senaste fyra månaderna att jag känner en så stor kroppslig förändring. Jag kan också få en helt onormal hjärtklappning ibland. Jag är medveten om att det här är en reaktion på stress som antagligen är ganska långt gången och som definitivt inte är hälsosam, men det är bara ca sex månader kvar så jag ska helt enkelt klara mig ut på andra sidan så gott som möjligt. Ett delproblem i det här har blivit att jag spänner nacken och kan få väldigt, inte ont men jätte problem med att slappna av och jag känner mig så pass låst att det är obehagligt.

Min åtgärd har varit följande:
-Jag fortsätter att cykla, växlar ner och trycker på när jag känner för det. Det är ca 20 min enkel väg.

-Jag har börjat gå till gymmet tre gånger i veckan för att sitta på roddmaskinen i 30 minuter. Jag tänker att det kommer att stärka mina rygg- och nackmuskler så att jag ska få mindre låsningar.

-Annan träning gör jag när jag känner för det.

Hur reagerar kroppen på mental stress och vad är en hälsosam respons på det? Är det ok att försöka ”lura” en kropp som säger nej till träning för att jag vet att problemet är mentalt och inte kroppsligt och jag tänker att trotts hur mycket jag än inte vill träna så kommer edorfinerna att kicka in och få mig att slappna av. Finns det några enkla avslappnings-/avlastningsövningar för nacke och övre delen av ryggen som du kan tipsa om?

Tack så mycket! Jag hoppas att det blir en rolig utmaning för dig.

Åh gudars, jag antar att det inte finns ett lätt svar på dina frågor. Men jag lovar att försöka svara!

Hej Mia.
Jag födde vår son för 7 veckor sedan och då han blev tagen med sugklocka så fick jag bristningar av 1,2,3 och 4:e graden. Tyckte jag fick dålig information från vården så när jag googlade på sfinkterraptur så hamnade som hos er. Jag ska träffa en sjukgymnast på tisdag och tänkte be dig om hjälp med frågor att ställa/hjälp att kräva vid detta besök.
Är så tacksam för att de erbjuder hjälp hos sjukgymnast och vill få ut så mycket som möjligt av besöket för att kunna jobba vidare med att bygga upp min kropp igen.
Är kanske inte en sådan fråga du var ute efter men som jag förstår så har du mycket erfarenhet inom området.
Hälsningar Johanna

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.