Jordgubbstarte

Jordgubbstarte

Det finns olika sorters efterrätter. Det finns de som är mastiga (exv. belgisk chokladtårta) och de som är lätta (typ fruktsallad).

Här kommer ett recept på jordgubbstarte från den lätta sidan av skalan som passar lika   bra till midsommar som på vinterhalvåret.

Det är hyfsat många moment, men med tiden på din sida går den lätt att få ihop.

Ingredienser:

Pajskal –
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk strösocker
1 msk kallt vatten

Vaniljkräm –

3 dl mjölk eller kaffegrädde (12%)
20 g socker
1 vaniljstång/2 msk vaniljsocker
4 äggulor
25 g maizena eller potatismjöl
20 g socker

20 g smör

Gelé –

2 tsk gelatinpulver (eller 4 gelatinblad)
1/2 dl kallt vatten
2 dl cider
1 msk socker

1 kg jordgubbar eller andra bär

Gör så här:

Börja med pajdegen. Blanda mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och blanda ihop till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst en halvtimme.
Gör nu vaniljkrämen. Blanda maizena/potatismjöl med ena delen socker och vispa sedan i äggulorna till en jämn smet i en liten skål. Koka upp mjölken med den andra delen socker och urskrapad vaniljstång/vaniljsockret under omrörning. Plocka ut vaniljstången och häll en knapp deciliter av mjölken i äggblandningen och blanda. Häll sedan tillbaka det i kastrullen under mycket kraftig omrörning på medelvärme. Låt krämen småkoka i upp till en minut under fortsatt omrörning och ta sedan kastrullen från plattan. Låt krämen svalna något i kylen.

Kavla ut pajdegen till ett skal för en form som är ca 24 cm i diameter och ganska höga kanter (typ 4-5 cm). Klä kanterna med aluminiumfolie, nagga botten och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter på 200 °C. Bered gelén så länge. Blöt gelatinet i vattnet i 10 minuter. Värm upp cidern med sockret till att det nästan kokar. Häll sedan över den heta cidern på gelatinet och blanda. Ställ i kylen.
Rensa jordgubbarna och dela dem på hälften. Fyller det svala pajskalet med vaniljkrämen och lägger bären ovan på. När geléblandningen nästan är kallt (det börjar bli lite trögt/segt) skedas den över bären. Fördela jämt på bären så får de en fin och glansig yta.
Om gelén stelnat i kylskåpet innan du han skeda över det så kan den räddas (läs här).

Låt hela tarten stå svalt i ett par timmar innan servering.
image

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.