Ljummen rotsakssallad med sesamfrö

Vi har som mål att äta sallad en dag i veckan, men såhär på hösten är det inte alltid en kall sallad känns så lockande.
Jag vet inte heller vad definitionen av en sallad egentligen är, det här hade ju också kunnat kallas en ljummen vegetarisk rätt, helt enkelt. Men i alla fall. Here comes

Ingredienser:
4 morötter
4 palsternackor
4 fasta potatisar
1 bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
5 cm purjolök
1 tsk salt
2 msk olja till ugnspannan
2 msk smör till stekning av rotsaker
2 msk sesamfrö
1 tsk paprikapulver
2 msk balsamovinäger
1 krm svartpeppar

3 ägg
krutonger av vitt bröd, 2 dl
sallad av valfri sort

Gör så här:
Skala och dela morätter, palsternacka, potatis och rotselleri i lagom stora bitar (1*2 cm blev det för min del). Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och fräs rotsakerna så att de får fin färg. De behöver inte bli genomgjorda. Lägg över rotsakerna i en ugnssäker form.
Hacka en vitlöksklyfta och blanda vitlök med olja, sesamfrö, paprikapulver, svartpeppar och balsamvinäger och häll över rotsakerna.

Skär salladen i mindre bitar.
Skär purjolöken .
Koka ägg hård kokta.
Skär dagsgammalt vitt bröd i småbitar.

Såhär långt kan du förbereda.
image

30 min innan servering:
Ställ ugnen på 200 grader.
Ställ in rotsakerna i 15-20 minuter och känn med en provsticka att de hinner bli mjuka, men inte sladdriga. Sista fem minuterna låter du brödet rostas tillsammans med rotsakerna.
Ta ut och låt svalna en liten stund medan du skalar äggen och skär dem i klyftor.

Blanda rotsakerna och brödet med salladen och äggen i en stor skål.

Servera med en klick majonäs eller aioli.
image

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.