Fruktpuré för småbarn

Fruktpuré för småbarn

Jag vill inte vara den som kritiserar andras beslut kring hur och vad de ger sina barn och när. Men för vår familjs del så försöker vi att ge våra barn så lite halvfabrikat som möjligt och lägger rätt mycket tanke bakom vad de äter. Vi är inte militanta på något sätt men har funnit att man på de flesta områden kan erbjuda sig själv och sina barn godare och billigare mat genom att göra det själv från grunden. Ett klassiskt exempel som jag vill pålysa idag och dela med mig av ett recept är fruktmos/puré för småbarn.

Det har de senaste åren blivit mer och mer populärt med så kallade ”klämmisar”. Alltså färdiga fruktpuréblandningar i en aluminiumpåse. En påse väger typiskt 90 g och kost runt 12 kr. Detta motsvarar ungefär en medelstor banan utan skal. Utan att diskutera kilopriser hit och dit vilket självfallet skiljer sig HUR mycket som helst så kan man fundera på vad de gjort med denna ”naturliga” fruktkompott för att den ska kunna hänga i butikshyllan i månader i taget.

Nu säljs det även tomma påsar som man kan fylla med sin egen puré för att uppnå den ”kladdfria” måltiden. Men för min del vill jag hellre att mina barn lär sig hur de ska äta för resten av sina liv istället för att skapa ett substitut för nappflaskan. Nu kanske jag låter hård men ni ska veta att jag inte dömer någon som väljer att göra annorlunda.

Hör kommer i alla fall ett SUPERENKELT recept som fungerar som babyknark för Wilfred så gott som han tycker att det är.

Äppel- och bananpuré

Ingredienser:

  • 2 stora (typ Jona Gold eller Belladina) eller 3 normalstora äpplen
  • 1 banan
  • ev. 1-2 msk citronsaft

Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i bitar om ca 2 x 2 cm stora och lägg dem i en kastrull. Tillsätt ½ dl vatten och koka på svag värme tills äpplena känns mjuka (använd en provsticka). Ställ äpplena att svalna och häll eventuellt på lite citronsaft. När äpplena svalnat kan man ha i bananen och mixa med matberedare eller enklast med stavmixer till önskad konsistens. Förvara i en ren burk i upp till en vecka. Passa bra till efterrätt eller i gröt.

Men kan göra modifiera det hela med att ha i lite torkade aprikoser, plommon eller frysta jordgubbar för att öka järnvärdet och få bättre fart på magen om det behövs.

Jag brukar göra ett matigare mellan mål genom att koka gröt på två msk havregryn och sedan blanda minst lika mycket (upp emot det dubbla) av fruktpuré.

wpid-savedimage_20150415_122550_01.jpg

OBS. Det bildas ett brunt lager högst upp på purén medans den förvaras i kylen. Det är ingen fara att äta denna och den smakar inte konstigt. Det är den naturliga oxidationen som frukten genomgår (kan stävjas om man tillsätter askorbinsyra till purén då det är en naturliga antioxidant).

Related Posts

Comments (6)

Toppentips. Tack så mycket!

Diskuterade också fruktpåsar för några dagar sedan, fast med inriktning på priset! Tror jag har betalat för max 4 st i mitt mammaliv. Ffa pga priset. Köpte en senast häromdagen då min minsting fick en sur-attack efter en lång shoppingtur på Willys. Men jag tycker att iden är helt genial. De står nära kassorna i 90% av fallen, lagom tills ungen blir grinig, man behöver varken sked, tallrik, haklapp eller servett efteråt. Det är verkligen en hur smart ide som helst. Jag gillar bra och snabba livslösningar för barn 🙂 Men…håller med om priset. En påse kostade 13 kr och min 1åring äter ca 1 kg frukt i veckan… Skulle bli 130 kr i veckan. På en månad runt 500 (om man nu enbart gav detta)! Antar dock ändå att det inte är tanken med dem, utan att det är just en snabblösning på mellis när man är ute på vift.

Jag tycker vi ser typ fyraåringar sitta och suga i sig såna där i parken var och varannan dag. Det känns så löjligt. Men håller med annars, allt som räddar trötta föräldrar från hungriga småbarns sammanbrott är legitimt.

Anledningen till att klämmisar håller länge är väl för att de är vacumförpackade? Vacum kan man ju åstadkomma själv hemma i köket oxå så ser inget konstigt med det. Jag tycker klämmisar är dyrt men smidigt i nödfall och där man ej har tillgång till kyl. Föredrar dock att ge frukt som den är för att barnen ska lära sig äta mat med dess rätta konsistens, lukt och smak men också för att jag vill minska både plast och metaller i vår vardag.

Att du skriver att det är löjligt att 4 åringar äter klämmisar låter ju som om du har en dömande attityd mot de som gör så i alla fall större barn?Men jag håller med om det. Tycker barn ska äta riktig mat.

Hej Katarina,
Förstår att inlägget uppfattas som lite dömande. Egentligen är det såklart folks ensak om vad de stoppar i sina barn. Är väl mer arg på en industri som vallar in folk till en produkt som är så ett dåligt substitut för ett nyttigt, enkelt och framför allt billigt alternativ.
Eller vad tycker du?

Absolut! Det gäller många produkter inom livsmedelsindustrin!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.