Semlor till 40 personer

Semlor till 40 personer

Bjud hela jobbet på semlor, allt du behöver!

image

I veckan finns jag feeling och ville baka semlor och bjuda på jobbet. Vi har ingen tradition av bjudfika på mitt jobb men ibland är det någon som gör det lite sådär spontant. Vi testade ju ett superbra recept på saffransbullar i julas, ett recept som i grunden skulle vara ett semmelrecept men med saffran. Så vi gjorde tilblaka det till ett semmelbullerecept

Ingredienser:

 • 50 g jäst
 • 450 g mjölk
 • 1 tsk socker
 • 2 msk flytande vanilj
 • 550 g vetemjöl (fördeg)
 • 2 ägg
 • 160 g socker
 • 10 g kardemumma (mald)
 • 340 g vetemjöl
 • 6 g salt
 • 170 g smör

Gör så här:

1. Lös jästen i mjölken.  Häll i vaniljextraktet i degspadet.

2. Blanda mjölken med vetemjölet (första mängden), knåda till en fin deg. Låt degen vila i 30 minuter.

3. Tillsätt sedan ägg, resten av mjölet och de andra torra ingredienserna och slutligen smör. Knåda degen tills den släpper från kanterna på bunken. När degen känns slät och fin låt den vila ytterligare 30 minuter (eller mer).

4. Dela degen i bitar och rulla till bollar.  Om du vill göra 40 bullar så skulle varje degbit väga 45 gram. Fram med vågen! Dessa bullar blir något mindre än en klassisk semla och lagom för att fylla tre ugnsplåtar.

5. Lägg på en plåt och täck med plastfolie. Låt jäsa till dubbla storleken (cirka 45 minuter i rumstemperatur).

6. Pensla med uppvispat ägg. Baka i 10-12 minuter på 225 grader i mitten av ugnen.

Till servering

Ett paket med 400 g mandelmassa och 5 dl grädde ska räcka.

För extra fina semlor kan du skära locket av bullarna och skära till dem till trekanter. Sedan gröper du ur bullarna litegrann med en fruktkniv, river ner mandelmassan och blandar innankråmet från bullarna med mandelmassa och en skvätt mjölk så att det blev en jämn kladdig smet. I med mandelmassesmeten i groparna, klicka på en slev grädde. Om du har tid kan du spritsa fint.  Sist pudrar du över lite florsocker med en tesil.

 

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.