Vegetarisk lasagne

Lasagne är en favorit hos de flesta och det finns varianter med köttfärs, lax, spenat och så vidare. Här om dagen testade vi en ny vegetarisk variant och det blev hur gott som helst!

Ingredienser:

  • peppar
  • salt
  • chili
  • paprikapulver
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk torkad basilika
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 msk socker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 2 dl cremé fraiche
  • 2 zucchini
  • 2 morötter
  • 1 röd chilifrukt (större paprikaliknande variant)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3,5 dl mjölk
  • 100 g ost
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • ½ tsk salt
  • 40 g färsk/fryst spenat
  • 150 fetaost
  • lasagneplattor

Så här gör du:

Skala både morötter och zucchini och skär dem sedan i halvmånar. Hacka lök, vitlök och chili. Fräs löksorterna i 3 msk olivolja tillsammans med morötterna cirka 5 min. Tillsätt zucchini och fräs på i cirka 5 minuter till. Tillsätt tomatpuré, vin, vinäger, tomatkross, crème fraiche, buljongtärning och alla kryddor. Smaka av med salt, peppar, socker paprikapulver och framför allt chilimängden efter smak. Låt puttra i 20-30 minuter.

Bered ostsåsen medan grönsakssåsen puttrar. Smält margarin och rör ner vetemjöl till en bottenredning. Tillsätt mjölk allt eftersom under omrörning och låt koka upp. Låt småkoka på låg värme under omrörning och tillsätt sedan osten. Smaksätt med salt och peppar.

Blanda mjölk, olja, vinäger och salt och häll ut i botten av ugnsplåten. Varva sedan med lasagneplattor, ½ vegosås, spenat, lassagneplattor, vegosås, fetaost, lassagneplattor och slutligen ostsåsen.

Grädda i mitten av ugnen på 225 °C i 25-30 minuter.

Related Posts

Comments (2)

Det här var en av mina första rätter jag lagade som nybliven vegetarian! Nu har jag inte ätit den så mycket de senaste åren, och har aldrig haft i fetaost eller grönsaksbuljong, så det ska jag testa nästa gång. Tycker dock lasagnette-pasta är bättre än lasagneplattor, får aldrig till det med plattorna, blir alltid nåt bränt eller hårt med dem, vet inte vad jag gör för fel.

Lasagnettepasta har vi aldrig testat. Kokar du dem först eller lägger du ner dem råa?
Om det blir hårt eller bränt så låter det som för lite vätska/för liten vätskespridning.
Testa med mer ostsås eller att förkoka plattorna som läggs på längst upp.

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.