Det fulaste knepet i boken

Föreställ er följande scenario:

Det är lägg dags men av någon anledning vill ditt barn inte sova (detta gäller främst barn under två år). Hen är sprallig, glad och vill bara leka och busa och det är helt omöjligt att få hen att somna vid den tid som hen alltid annars somnar (dagvila som till natten). Detta är väl det som vi generellt kallar för övertrötthet, men det kan så klart bero på något annat, till exempel att det händer för mycket roliga saker omkring, det finns en ny leksak mm. Men i och med att det faktiskt är läggdags så vet du att ditt barn är trött och i behov av sömn, plus att du är förmodligen i stort behov av att få lite egentid själv.

Så, vad händer? Jag kan inte säga vad som händer hemma hos er men för både Wollmar och Wilfred har följande sak hänt många gånger. På grund av att de är trötta och lite överspralliga blir de även klantiga och det är bara en tidsfråga innan de ramlar eller slår sig på något sätt. Barnet skriker och gråter och vill ha tröst. Du kramar och säger att det är ingen fara och ger samtidigt nappen och snuttis. Inom 30 sekunder har barnet somnat.
Klart! Enligt mig, det bästa men kanske fulaste knepet i boken. Man får bara vara försiktig om det är så att barnet slog i huvudet såpass hårt att det är risk för hjärnskakning. Får då är det liksom inte bästa läget att låt hen somna och sedan vara.

Hur som helst. Där har ni det, och för min del så utfördes knepet för mindre än 10 minuter sedan.

Eller hur gör ni?

image

Comments (2)

Har en 11 månaders kille som ofta inte känner av när han är trött och behöver sova för kvällen. Har också hänt att vi använt oss av detta ”knep” ett par gånger och det funkat varje gång. Han har börjat gå och vill gärna småspringa på kvällen trots att han inte riktigt behärskar tekniken. Detta leder ofta till att han snubblar, behöver tröstas i mammas famn och sedan råkat somna 🙂

Våra barn har inte insomningsproblem/uppvarvning på det sättet men ibland kör jag lite samma taktik för min egen skull för att det är mysigare att han somnar i ens famn ist för att bara lägga ner i sängen. Typ tar minstingen i famnen precis innan sänggåendet och börjar oja mig lite och låtsas som att det är synd om honom, pussar på osv, han tycker att det är mysigt och får nån slags självömkan och somnar på det sättet i famnen väldigt fort. Fejkar liksom lite av att han gjort illa sig. Sen sover han och då kan man klämma och pussa bäst man vill. Bra mysknep!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.