Vår väg till blöjfrihet

Storslagen rubrik, va. Är någon intresserad av våra framsteg?

Såhär lyder historien. Vid årsskiftet började vi erbjuda Wollmar att kissa på toaletten med toasits och Wilfred pottan. Det där med Wilfred var mest på skoj till en början. De var då 2,5 år och 7 månader gamla. Wollmar gick med på att kissa på toaletten då och då, men visade inget större intresse och var direkt livrädd för att bajsa där. Wilfred fattade direkt galoppen med att bajsa på pottan och har sedan dess signalerat med ett visst stönande när han behöver dit. Vi har aldrig sett oss som några ”blöjfri-bebis-föräldrar”, men om en nu har möjligheten att slippa byta bajsblöjor, så tar en den. I alla fall tackade vi och tog emot, det är enormt skönt att ha en lillkille som på eget initiativ väljer att sluta blöjbajsa. Det har självklart hänt olyckor då och då, men det kanske ändå snittar på en bajsblöja var annan vecka med Wilfred. Och då bajsar han ändå upp till tre gånger om dagen i perioder.

Under våren började vi förbereda Wollmar på att vi skulle åka till Gotland i juni, och att ”på Gotland finns inga blöjor”. En slags osanning som jag kan leva med. Eftersom vi visste att han var direkt livrädd för att bajsa på toaletten hade vi sett framför oss en period av panikförstoppning, några olyckor och sedan ett närmande av toalettbajsning. Till vår stora lättnad hade den mentala förberedelen verkligen gått in, och från start blev alla sorters nödigheter gjorde på toaletten. Dagtid bara, på natten fick han fortfarande ha blöja, främst eftersom det blev så att jag och han delade säng.

Kanske hjälpte det att vi hade med oss vår egen, hemtama toasits? Kolmårdenbesöket blev en slags examen för blöjfriheten för Wollmar. Massor med spännande saker som hände och rubbningar av alla rutiner. Det gick prickfritt ändå.

Nu, sedan vi kom hem från Kolmården har nattblöjan rykt också. Om vi bara tar upp honom en gång mitt i natten för att kissa så fungerar även det utan olyckor.

Nu har vi en blöjfri pojke! Såklart vet vi att det kan komma bakslag och sängvätningsperioder. Men ändå, steget att sluta med blöja innan tre år är nu avklarat! Skönt!

Wilfred då? Vår lilla pottbajsare. Vi har hela tiden varit beredda att få bakslag när han kommer med nya motoriska framsteg. Krypningen kom och inga direkta förändringar. Sedan lördags för snart en vecka sedan är han också en rask gångare, och vi ser inte att det heller skulle ha gjort någon skillnad. Där emot märker vi att rutin-rubbningar stör oss föräldrar mer, så att vi kanske inte är uppmärksamma nog. Då har nöden inte någon lag, och bajset hamnar i blöjan.

Framtiden ser ändå ljus ut. Vi hoppas på fortsatt inga bajsblöjor. Just nu när vi bara är hemma kör vi också kalsonger på Wilfred och hoppas på att han fattar grejen även med kisset. Det myntet har tydligen inte trillat ner än i alla fall. Nyss hade jag honom att leka naken i rummet, och helt plötsligt så kissade han. Han blev så rädd att han började gråta, stackaren. Vi förväntar oss inte att han blir blöjfri, men ändå, vi kan ju testa nu när vi ändå är två föräldrar hemma och skrotar med barnen hela dagarna.

Har ni några spännande eller ospännande blöjavvänjningshistorier att dela med er av?

Related Posts

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.