Knäskålar och barn (och några ormbunkar…)

Jag och Wollmar lekte med tågbanan idag. Efter att ha krypit runt stora matsalsbordetmed briotåget utbrast jag ”Wollmar, du får köra nu, jag får ont i knäna!”. Wollmar undrade såklart genast varför jag fick ont i knäna, och jag förklarade att det var för att jag har knäskålar och därför gör det ont att krypa. ”Du har inga knäskålar, du får krypa och köra tåget!”. Wollmar stannade till och tittade på mig och sa:”Jag har visst knäskålar! Det är hårt här!”

Och så var det. Vår stora grabb har fått riktiga knäskålar.

Nu ska jag inte ljuga för er. Små barn och bebisar har visst knäskålar. Men de är gjorda av brosk och inte ben, och fungerar mer som stötdämpning än som det sesamben det faktiskt är.

Knäskålen ”ben-ifieras” när barnet är mellan tre och fem år. Knäskålen fortsätter sedan att utvecklas under hela uppväxten fram till puberteten. Knäskålens förbeningsprocess  innebär att den liksom blir allt mer gjord utav ben, från mitten och ut.

Wollmar fortsatte sedan funderingarna om knäskålar. ”På Gotland kallas knäskålar ormbunkar!”. Han är mitt uppe i någonslags upptäckarfas om olika språk och dialekter. Han säger ofta ”Nu pratar jag svenska som mamma”, eller ”I’m talking like daddy”. Han har också upptäckt att det finns dialekter på Öckerö och på Gotland. Och på Gotland hade han också sin första närkontakt med just ormbunkar. 

Det tog mig ändå en lång stund innan jag förstod hans resonemang. Knä-skålar. Skål=bunke. Jag säger knäskålar. Daddy säger knee caps. På Gotland säger en ormbunkar.

Glasklart.

Och: några dagar innan hans treårsdag har vi alltså konstaterat att han har fina små knäskålar på båda ben. Ändå någonslags milstolpe för den här nördmamman.

image

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.