Andra grenen i bästa-mamma-tävlingen: amning

Andra grenen i bästa-mamma-tävlingen: amning

Är du en bättre mamma för att du ammar?

I mitt arbete träffar jag många nyblivna mammor. Vid vissa tillfällen blir det aktuellt att fråga om kvinnan ifråga ammar. Jag drar mig alltid för den frågan. Svaren verkar så laddade, speciellt om de är nekande. En kvinna som väljer att inte amma blir tvungen att motivera sitt val för kreti och pleti. En kvinna som egentligen ville amma, men inte fick det att funka, kanske dras med skuld- och skamkänslor.

Jag ammade, om ni undrar. Jag har haft oförskämt lätt för att amma. Och jag pumpade och donerade åskilliga liter. Jag är av naturen en mjölk-ko och det skulle bara varit besvärligt för mig att inte amma. Dessutom är jag snål och hade tyckt att det varit sjukt ovärt att köpa mjölk om jag nu kunde producera den själv i enorma mängder.

Om vi nu pratar om saker som jag inte tagit upp i samtal med andra mammor så är det detta. Att berätta att jag har bokstavligen sprutat mjölk sedan i vecka 11 på graviditeterna och när barnet väl fötts legat på nätterna och fantiserat om att knycka kvarterets alla bebisar för att kupp-amma dem bara för att  lätta på det där sprängande trycket, ger inte pluspoäng i mammaklubben.

Alla ska amma, men alla ska ha lite lagom svårt för det också, verkar det som

Ska du gå långt  i bästa-mamma-tävlingen så måste du amma, eller? 

WHO rekommenderar sex månaders uteslutande bröstmjölk till spädbarn och detta trycks upp i ansiktet på alla blivande mödrar redan någon sekund efter att graviditetstestet visar positivt. WHO stödjer sitt resonemang på att bröstmjölk är perfekt avsett för små nybörjarmagar, är väl anpassat i nutritionsinnehåll och överför en del skydd från mamman till barnet vad gäller vissa sjukdomar. Dessutom är fettsyrorna i bröstmjölk bra för utvecklingen av hjärnan.

Så långt är väl alla med.

Det som däremot också visats i senare studier är att en del av fördelarna med bröstmjölk lika mycket kan förklaras med hälsofaktorer och generell socioekonomisk status hos kvinnorna som väljer att amma. Totalt sett i världen är det en klassfråga där välbärgade och välutbildade kvinnor ammar i större utsträckning. Det finns studier som visat att övervikt, intelligens etc. kan höra ihop med amning, men det verkar alltså som att dessa ska tolkas mer i ljuset av vem den ammande modern är, än att bröstmjölk gör under för barnets IQ.

Det är också väldigt välbevisat att det är mycket bättre för ett barn att ammas i en situation där det riskerar att annars få ersättning blandat med orent vatten eller där pengar saknas för att köpa riktig ersättning.

De flesta forskare och läkare i idag verkar mena att en kvinna som har tillgång till rent vatten och industriell ersättning och som inte kan eller vill amma inte har någon som helst anledning till att ha dåligt samvete eller känna skuldkänslor. Skillnaderna är mycket små.

Min uppfattning är att när det kommer till amningsdebatten så kan en hitta fakta och forskning som stödjer alla påståenden i alla olika riktningar. Både de militanta amningsförespråkarna och de som hävdar att det inte spelar någon roll har vetenskapen på sin sida.

Men det verkar dock fortfarande finnas en liten fördel att bebisarna att ammas då bröstmjölken verkar ha fördelaktigt inflytande på risken att drabbas av vissa sorters infektioner, astma och eksem samt diabetes och leukemi.

Det finns naturligtvis många personliga anledningar till att inte vilja eller kunna amma för en kvinna. Dessa personliga skäl väger naturligtivs tyngst av allt i ett beslutsfattande.

På folkhälsonivå så finns det ett fåtal vetenskapligt fastställda skäl till att amning är bra för kvinnan själv:

  • minskad risk för typ 2 diabetes
  • minskad risk för bröstcancer
  • minskad risk för äggstockscancer

Det finns däremot inget fastställt samband mellan amning och viktminskning, vilket många fortfarande verkar tro.

Sen kommer hela debatten om hud-mot-hud och anknytning och att amning är positivt i dessa aspekter. Jag har ingen aning om de här sakerna. Jag vet bara att de argumenten aldrig skulle varit de som varit övervägande för mig, om jag funderat på att inte amma. På det sättet tyckte jag att amning kunde vara klaustrofobiskt och att det var oändligt skönt de gånger jag pumpade och Joseph gav flaska. Men även här vann latheten för det mesta, det är lättare att langa fram ett bröst på direkten än att pumpa, flaskmata, rengöra…

Vad är min slutkläm? Ja, vad tror ni?

Jag slutklämmer med en satir-länk: 

Grown Man Who Was Formula Fed Wants To Know Why

Previous

Next

5 Comments

  • En klurighet i sammanhanget är att prata om behovet av amningsstöd utan att bli amningshetsande. Vad jag har förstått verkar det vara svårt för manga i början och på många håll i mödra-/barnavården saknas möjlighet till amningsstöd. Det bästa vore om de som ville amma fick rätt stöd till det och om de som inte vill/kan amma fick det stöd och bemötande de behöver. Ingen hets, ingen skuld, ingen skam.

    • Precis. Det verkar vara svårt för många inom mödra- och barnhälsovården att hitta rätt nivå. Jag har ju lyxproblem bara, men alltid blivit misstrodd om mitt “problem” med överproduktion.

  • jag ger ersättning och har bara gjort det och aldrig ammat och först var jag så otroligt skamfylld. Nu skulle mitt barn gro horn, bli en idiot, få alla sorters sjukdomar och all jordens undergång på en och samma gång. Men nu, fyra månader in i det, så är jag sjukt nöjd med vårt beslut att inte amma. Det funkar toppen i vår familj. Och barnmorska efter barnmorska och personal på BVC har sagt att ersättning i Sverige är ingen skillnad från amning. Vid flaskmatning håller man barnet tätt mot kroppen och har ögonkontakt så hela den där hud-mot-hud-argumentet faller ju där. Och att ammade barn får bättre immunförsvar har jag läst studier som både styrker och inte alls styrker. Jag blev ammad och har astma och är allergisk mot typ allt. Syrran blev ammad och är frisk som en nötkärna. Min kompis fick enbart ersättning och är även hon frisk som en nötkärna. Vi får se hur jag gör om det blir fler barn. Men vår dotter är stark, växer fint, väger fint, är glad, sprallig, energisk och helt perfekt TROTS den förbenade ersättningen! 😉 ochförutom två klumpiga kommentarer från vårdcentral och en barnläkare en gång har INGEN haft någon som helst åsikt om att vi ger ersättning.

    • Angående hud mot hud och det där så har jag sett äldre bebisar hålla flaskan själva, typ liggandes i vagn. Säg att de varit 6-7 månader gamla. Där har jag ändå hunnit tänka nåt i stil med att närheten till mataren försvinner, om bebisen nu äter själv så tidigt. Men sen jag jag ju inte, det kanske hände den enda gången jag såg. Eller så var det den lösningen som funkade bäst för dem av någon anledning. Jag försöker att inte döma, men min första tanke var att det blir liksom lite ensamt för bebisen. Det GÅR onekligen att flaskmata utan närhet, även om jag inte tror det är vanligt, eller ett problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.