Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bästa-mamma-tävlingen?

Bästa-mamma-tävlingen?

Första grenen i bästa mamma-tävlingen

” XXX gjorde verkligen ett fantastiskt jobb på förlossningen. Allting gick så bra att mor och barn till och med fick komma hem samma förmiddag. ”

Såklart gör många mammor ett fantastiskt jobb. Gör inte alla mammor det? Jag tror såklart inte att den som skrev det här tänkte eller ens skulle vilja uttrycka motsatsen.

Om någonting gick fel, en komplikation inträffade, de behövde stanna på BB jättelänge, hade det betytt att modern inte gjorde bra ifrån sig? En lyckad vaginal förlossning utan skador, komplikationer och också helst utan epidural är någonslags ideal. Allt som frångår idealet ger kvinnor skuld- och skamkänslor.

Mätt med idealmåttstocken får jag kassa betyg i ämnet förlossning. Jag fick en epidural. Jag fick värkförstärkande. Jag orkade inte. De fick ta sugklocka. Jag sprack.

Ni hör hur dumt det låter.

Om inte något eller alla av de där sakerna hade skett, hade förlossningen slutat illa, på riktigt. För bebisen och/eller för mig. Sfinkterruptursförlossningen var ett komplicerat, medicinskt, hederligt förlossningsmirakel. Inget misslyckande. Jag gjorde ett toppenjobb. Jag slappnade av när det behövdes, jag stod upp och gick när jag kunde, jag låg när jag blev tvungen, jag lyssnade på instruktioner och jag krystade ta mig tusan ut en fyrakilosklump utan krysvärkar. Men så kunde jag inte heller gå hem samma förmiddag.

Enligt WHO dör en kvinna i minuten i komplikationer som hör ihop med graviditeter och förlossningar.

Överlever du, är du en vinnare.

Andra grenen i bästa-mamma-tävlingen: amning

WHO rekommenderar sex månaders uteslutande bröstmjölk till spädbarn och detta trycks upp i ansiktet på alla blivande mödrar redan någon sekund efter att graviditetstestet visar positivt. WHO stödjer sitt resonemang på att bröstmjölk är perfekt avsett för små nybörjarmagar, är väl anpassat i nutritionsinnehåll och överför en del skydd från mamman till barnet vad gäller vissa sjukdomar. Dessutom är fettsyrorna i bröstmjölk bra för utvecklingen av hjärnan.

Så långt är väl alla med.

Det som däremot också visats i senare studier är att en del av fördelarna med bröstmjölk lika mycket kan förklaras med hälsofaktorer och generell socioekonomisk status hos kvinnorna som väljer att amma. Totalt sett i världen är det en klassfråga där välbärgade och välutbildade kvinnor ammar i större utsträckning. Det finns studier som visat att övervikt, intelligens etc. kan höra ihop med amning, men det verkar alltså som att dessa ska tolkas mer i ljuset av vem den ammande modern är, än att bröstmjölk gör under för barnets IQ.

Det är också väldigt välbevisat att det är mycket bättre för ett barn att ammas i en situation där det riskerar att annars få ersättning blandat med orent vatten eller där pengar saknas för att köpa riktig ersättning.

De flesta forskare och läkare i idag verkar mena att en kvinna som har tillgång till rent vatten och industriell ersättning och som inte kan eller vill amma inte har någon som helst anledning till att ha dåligt samvete eller känna skuldkänslor. Skillnaderna är mycket små.

Ändå verkar det som att det handlar om en 0/100-poängssituation ofta. Ammar du så är du bäst, punkt.

Tredje grenen i bästa-mamma-tävlingen: barnmat

Är jag en bättre förälder om jag lagar egen barnmat?

Inpirerad av en diskussion med en läsare och även av en mamma-storbloggares uttryck om småbarnsmat kommer här tredje grenen i bästa mamma-tävlingen.

Barnmat.

Hör här.
För att vinna ska du
1. ha helammat
2. ha introducerat mat först efter 6 månader
3. ha använt enbart hemkokta, ekologiska och fair trade-produkte för att göra enbart hemlagad barnmat, alltid serveradpå giftfri plastservis.
4. du ska även ha stegrat långsamt och absolut inte ha fuskat in någonslags frukt/dessert för att muta barnet att bli intresserad av mat
5. du får pluspoäng om du dessutom använt någon annan metod som tangerar anknytningsteorin och uppmuntrar barnets fria lärande, till exempel BLW

6. barnet ska ha gillat maten från första stund och glatt accepterat övergången från flytande till fast föda
7. du ska däremot ha varit mamma nog att fortsätta amma enligt barnets önskemål, utan sinande källor, trots att barnet numera livnär sig allra helst på dina mumsiga, ekologiska hemkok.

Minuspoäng

Du får minuspoäng om barnet behöver välling. Detta minuspoäng kan neutraliseras om du jagar fatt ekologisk, glutenfri och fairtrade-välling i liten obskyr butik på andra änden stan.
Du får minuspoäng om barnet får någonslags allergi eftersom det troligen betyder att du gjort fel i ordningen i matintroduktionen, och annars betyder du att du förmodligen inte helammade.

Poängsättning fortsättning

8. När barnet är i förskoleålder ska det äta det som serveras utan minsta knussel. Både räkor och tapenade slinker ner som fredagsmys eftersom du aldrig ens skulle komma på en sån bisarr tanke att erbjuda något så trivialt som popcorn.

9. Varje middag sitter barnet glatt och trevligt småpratandes vid middagsbordet och äter med matglädje och livsnjutning upp allt på tallriken som du så genomtänkt har lagt upp enligt tallriksmodellen.

10. Innan barnet ens kommer upp i skolåldern har ni tillsammans lagat igenom en receptsamling motsvarande samtliga årskursers hemkunskaps-läroplan. På lördagarna väcks du av en bricka med hett kaffe och egg benedict på sängen. Allt ditt slit i köket har gett dig ett barn med ett äkta matintresse!

Grattis!!

Fjärde grenen i bästa-mamma-tävlingen

Okej, du fick barn nyss. Du är öm, överväldigad, supertrött och har en överdos av kroppskontakt dagarna långa. Sugen på sex? Kanske inte.

Men om du vill vinna fjärde grenen i bästa mamma-tävlingen är det bara att hoppa i bingen!

Så du har varit på återbesök hos barnmorskan och får “okejstämpeln”. Betyder det att allt är okej?

Besöket hos barnmorskan har litegrann som syfte att kolla att kroppen har börjat läka ihop och att det inte finns några tecken på infektion. Den snabba undersökningen som sker där och då kommer inte kunna svara på så mycket mer. De allra flesta har kanske precis blivit av med de första veckornas babian-känsla i underlivet och har inte ens börjat tänka på att återuppta samlivet eller någon mer intensiv fysisk aktivitet vid det laget. Det kan därför komma som en chock för en del, att vid första försöket till sexuell penetration en tid senare känns det inte alls bra och eventuell penetration kan göra väldigt ont.

Dagen kommer när barnet sover och ni bestämmer er för att testa. Och kanske känns det inte bra.

Varför? 

  1. Det kan ta tid att ens känna sig hemma i den nya kroppen. Om du knappt hittar dig själv i din “nya” kropp kan det vara svårt rent integritetsmässigt att känna sig öppen för fysisk närhet på det sexuella planet.
  2. Om du ammar kan det dels finnas känslomässiga kopplingar mellan dina bröst och barnet, som gör att det kanske inte är helt enkelt att låta dem vara erogena zoner på beställning.
  3. Amning kan också göra att kroppens slemhinnor är extra torra, vilket kan göra att penetrerande sex känns obekvämt och torrt, även om du skulle vara sugen. Ta hjälp av glidmedel! Om inte glidmedel enbart fungerar, fråga din barnmorska om du möjligen kan bli rekommenderad en lokal östrogenkräm.
  4. Förlossningsskador i muskler, hud och nerver kan förstås också vara en orsak till smärta i underlivet. Här måste ofta tiden få ha sin gång, då kroppen ofta är duktig på att läka även om det kan ta tid.
  5. Kroppen kan också reagera på underlivssmärta med att skapa muskulära spänningar i bäckenbotten, vilket gör att vaginalöppningen funktionellt sett kan upplevas för trång.
  6. Om smärta vid sexuell penetration inte går över under det första halvåret- till året bör du söka hjälp. Kanske hos en gynekolog eller hos en sådan som jag – en kvinnohälsa-inriktad sjukgymnast. Vi jobbar bland annat med muskelspänningar i bäckenbotten (se punkt 5.)

Många återupptar samlivet någon gång innan bebisen fyllt sex månader. De flesta får rådet av barnmorskan att vänta åtminstone sex veckor efter att barnet fötts, men det verkar vara få som faktiskt är redo inom den korta tiden ändå. Och det måste få vara okej.

Nu tar vi en liknelse. En kvinna stukar foten och blir svullen och blåslagen om hela vristen och linkar fram med kryckkäppar i några dagar. En annan kvinna bryter ett ben i sin fotled och får gå med en ortopedisk plaststövel i sex veckor. Sex veckor efter den första kvinnans stukning är hon tillbaka i joggingspåret. Sex veckor efter den andra kvinnans benbrott har hon precis fått börja belasta foten. Ju större skada, desto längre tid kommer kroppen ta för att läka. Förlossningsskador kan vara mer eller mindre allvarliga och kan påverka livet i stort och det sexuella samlivet mer eller mindre, och  på olika lång sikt.

Du och din partner kommer överleva att inte ha sex på många månader om det skulle vara så. Även om tiden efter förlossningen är ert barn hela livstid, så är barnets första år ett år av alla slags undantagstillstånd.

2 kommentarer till “Bästa-mamma-tävlingen?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *