Patriarkatet i barnbokshyllan

image

Till vänster: barnböcker med killar/män/djur av manligt kön som huvudkaraktär.
Till höger: barnböcker med tjejer/kvinnor/djur av kvinnligt kön som huvudkaraktär.

Lägg till typ alla barnsånger du kan, i ursprungstexten är typ alla huvudkaraktärer av manligt kön: björnen sover, ekorrn satt i granen, krokodilen i bilen, elefanten son balanserar på spindeltråden… Kan du på rak arm komma på en enda barnsång om en tjej?

Och barnprogram, visst är det ganska samma visa där?

Skulle gissa att kvoten är ca 70 procent män och 30 procent kvinnor i våra barns fiktiva världsbild.

Det stör mig. Jag varierar ibland och försöker sjunga ”hon” istället för ”han”, läsa att mamman målade huset istället för pappan och så vidare. Men jag kan ändå tycka att vi borde ha kommit längre i jämställdheten när det gäller barnkultur. Det är ju nu vi formar nästkommande generation som ska styra världen, då känns det för knäppt att den världsbild vi ger dem är så skev.

Vet inte om det är för att vi gör ett skarpare selektivt urval, men de engelska böckerna vi har hemma upplever jag som mer jämställda. Fast kanske är det för att många engelska böcker vi har råkar ha två huvudkaraktärer av vardera kön? Vet ej.

Men jag tänker ändå att om du leker med tanken att skriva en barnbok framöver så bör du rent principiellt göra huvudkaraktären till flicka.

Ge mig era bästa tips på bra, roliga, fantasifulla, inspirerande hyfsat genusneutrala barnböcker!
Här kommer några av våra:
image

På vår facebook-sida kan ni lägga till bilder i kommentarerna för hur fördelningen ser ut hemma i er barnbokshylla. Det hade varit intressant och se hur fler har det. Kanske finns det något barnboksförlag som skulle kunna ta det som sin uppgift att publicera en mer jämn fördelning av barnbokskaraktärers kön? Jag tror på någon slags kvotering i den här frågan, faktiskt.

Comments (3)

Åh, ja, skriv!!

Jag vet att detta är ett gammalt inlägg och ni kanske har fått många bra tips men själv älskar jag Olika förlag med normkritiska böcker. Så himla fina och roliga böcker! http://www.odla.nu

Vi fick det tipset och gjorde sedan en recension av två av deras böcker i vår adventskalender det året! Men tack snälla för att du tog dig tid att skriva!! <3

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.