Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Nutella stjärnbröd

Nutella stjärnbröd

  • av

För några år sedan blev jag taggad på instragram på en bild av ett bakverk som min vän ville att jag skulle baka. Jag kan inte någonstans påstå att jag inte ville baka bakverket, men det blev liksom aldrig av. Men NU, i och med att vi har en burk med hemmagjord nutella hemma, var det dags! För er som tycker om att läsa recept på bakverk  är detta något ni säkert sett  tidigare, men jag har gjort en  egen variant på degen. Degen är alltså en snabbsmördeg med jäst i vilket gör att den dels blir frasig och god samtidigt som den blir mjuk och luftig.

Ingredienser:

  • 250 g  vetemjöl
  • 250 g  smör, kallt i bitar
  • 5 g jäst
  • 100 g  vatten
  • 20 g  äggula
  • 2 tsk socker
  • 5 g (1 tsk)  salt
  • 1 burk nutella (köpt eller hemmagjord)
  • äggvita

Så här gör du:

  1. Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop . Dela äggulan från vitan och spara vitan till senare.
  2. Lös jästen i vatten på sidan av och tillsätt därefter vatten och äggula till mjöl/smörbladningen.
  3. Arbeta degen så att den precis går ihop (lite smörklumpar är bara bra) plasta in degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.
  4. Kavla ut degen och vik ihop den i treslag två gånger. Plasta och låt vila ytterligare 10-20 minuter
    Slå på ugnen på 200 °C.
  5. Dela degen i 4 delar och kalva ut varje bit till en ca 3 mm tjock platta.
  6. Lägg en tallrik på plattan och skär loss en cirkel.
    wpid-wp-1445619493931.gif
  7. Lägg cirkeln på en bakplåtspappers klädd plåt.
  8. Bred på nutella, men lämna ca 1½ cm mot kanten.
  9. Upprepa punkt 6 till 8 för andra och tredje plattan deg. Plattorna ska monteras på varandra.
  10. Kavla och skär loss sista degplattan och täck bakverket.
    Följande bit är lite klurig att beskriva i text. Kolla gärna detta youtubeklipp om ni inte fattar.
  11. Sätt ett glas eller liknande i mitten av brödet.
  12. Skär först allt i fjärdedelar från glaset och ut mot kanten. Dela sedan i åttondelar och slutligen i sextondelar.
  13. Ta nu två delar bredvid varandra och vid dem ut från varandra ett helt varv (360 °). Vrid sedan parvis runt hela bakverket.
  14. Återgå till första paret och vrid båda bitarna ytterligare ett kvarts varv så att de ligger plant mot varandra och tryck ihop dem.
    wpid-wp-1445619475939.jpeg
  15. Pensla med äggvita och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills den är gyllenbrun och fin.

wpid-wp-1445622193413.jpeg

Som ni ser på bilen så klämde jag inte åt tillräckligt och bitarna delade på sig i ugnen.

 

När barnen somnat ska vi och nattgästerna Elvira och Filip avnjuta detta med en god kopp te. Hoppas du får en (lika…) god fredagskväll!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *