Läsarberättelser – Att leva ensam med barn

Först ut är Johannas berättelse. Johanna är ensamstående till lilla S, nu 2 år. Johanna blev ensam med honom medan hon fortfarande var föräldraledig.

Berätta om ditt och lilla S:s liv!

Efter en lång kämpig period så har vi äntligen landat. Man klarar mycket när man måste, och att barnet är en väldigt bra motivation till att göra det bästa och klokaste man kan. Idag har sonen fått en relation till sin pappa, egentligen för första gången, men det är fortfarande jag som har honom på heltidsbasis.

Du lever ensam med din son, som nu är i förskoleåldern. Vad är det bästa med det, enligt dig?

Det bästa med att vara ensam är att jag har så stort inflytande över våra liv. Jag kan strunta i att städa utan att nån blir sur, jag slipper vardagstjafs som tar energi och  vi kan spendera ledig tid som jag känner. Trots att jag måste anpassa mina behov mycket upplever jag ändå stort inflytande över vardagsprioriteringarna.

Vad upplever du som svårast med att vara ensam förälder?

Det svåraste är att vara så oumbärlig och att jag måste vara samordnare för allt hela tiden själv. Även om jag har fantastiskt stöd är jag alltid ensam huvudansvarig och ibland tär det. Jag kan också känna en stor sorg och saknad och avund gentemot de som får dela alla lyckliga och svåra stunder tillsammans med någon. Att vara ett familjeteam. Ekonomin blir också skörare med bara en inkomst, och viss jobbstress eftersom jag från att aldrig haft sjukdagar nu måste förvänta mig mycket frånvaro pga sjukdom/ vab.

Upplever du någonsin att du blir annorlunda bemött för att du är ensam med ditt barn?

Jag upplever nog att jag kan bli bemött annorlunda men inte direkt på ett negativt sätt, snarare har jag mycket pepp och förståelse. Tror det beror på att jag är öppen och lärt mig kommunicera om vår situation och mina förutsättningar. Ofta får jag höra hur ” duktig” jag är och nångång kan jag känna att folk tycker synd om mig. Själv kan jag dra mig undan kärnfamiljsliknande aktiviteter, känner att jag inte riktigt hör till där.

Vad gör du för att tanka ny energi? Hur orkar du?

Jag ber om hjälp och avlastning! Faktiskt. Man får släppa på stoltheten för den håller inte upp en i längden. Mina systrar är som extramammor och morfar hämtar flera gånger i veckan från förskolan. Sedan försöker jag ha roligt mycket både med och utan barn. För mig är fysisk träning superviktigt, att känna mig stark och få endorfinkickar. Får nog ihop fyra pass i veckan. Barnvakten på gymmet har blivit en kompis och sonen älskar att vara där med bilarna. Min chef är bra och förstående och vet att jag presterar bäst under stor frihet och jag behöver sällan springa till jobbet om jag blir sen.

I våras och somras var det tuffare, då hade jag ej barnomsorg, jobbade nätter och fick ej sova ikapp. Då tog jag alla microtillfällen till vila jag fick, prioriterade frisk luft och motion, och tog all avlastning jag kunde få men det hade inte gått i längden. Då får man ha det som drivkraft till förändring.

Har du något råd/tips att ge någon som blir ensam med sitt barn?

Hmm..  Att be om hjälp och våga berätta om sin otillräcklighet istället för att bara vara stark och duktig. Man kan vara det samtidigt! Att försöka prioritera den egna hälsan så gott det går med sömn, mat, avslappning och motion, och krydda det med egna stunder med vänner, att klä upp sig eller gå på nån föreläsning för sin egen skull. Om man har möjlighet. Även om man känner sig utmattad kan man få mer energi av att göra roliga saker, även om det inte känns så innan.

Tack Johanna för din berättelse!

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.