Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Devilled Chicken

Devilled Chicken

Devilled Chicken

Sri Lankesisk kyckling när den är som godast

I Sri Lanka är den allra vanligaste rätten rice and curry. Detta är i och för sig inte en rätt i sig utan ris som äts tillsammans med 3-6 olika curryrätter (varav det finns 100-tals att välja mellan). På sätt och vis är det som spanska tapas, kinesiska dim sum eller Mellanösterns meze.

Förutom rice and curry finns det så klart många andra specialiteter i det Sri Lankesiska köket, där devilled chicken är en av våra favoriter. För min del är det liksom en rätt som alltid funnit där. Men som allt annat finns det alltid ett ursprung. Jag försökte läsa på var rätten kommer ifrån eftersom den skiljer sig i stort från annan Sri Lankesisk mat då den inte innehåller currypulver. Då en liknande variant exciterar i Sydamerika är det troligast att rätten kom till Sri Lanka med Portugiserna någon gång under de 150 åren de ockuperade landet (1505-1658).

Ett sista nördfakta innan jag delar med mig av receptet är detta från Oxford Companion to Food:

Devil–a culinary term which . . . first appeared as a noun in the 18th century, and then in the early 19th century as a verb meaning to cook something with fiery hot spices or condiments. . . . The term was presumably adopted because of the connection between the devil and the excessive heat in Hell. . . . Boswell, Dr Johnson’s biographer, frequently refers to partaking of a dish of “devilled bones” for supper, which suggests an earlier use.

– Oxford Companion to Food, by Alan Davidson (1999), pp. 247-248

Men i och med ordet “Devil” har sitt ursprung från holländska så är det helt klart att det kom till Sri Lanka med dem (1640-1796).

Förutom de små skillnaderna i ingredienser mot andra länders deviled mat så skilljer sig Sri Lanka varianten i att de konsekvent stavar det med två “L”. Hur som helst är detta ett enkelt recept att göra och alla ingredienser finns lätt att tillgå i hemmet eller i vanliga livsmedelsbutiker. Så här kommer alltså vårt recept på “Devilled Chicken”.

 

Ingredienser:

 • 700 g kyckling (gärna innerlårsfilé)
  Marinad –
 •  ½ tsk chilipulver
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk gurkmeja
 • ½ tsk mald svartpeppar
 • 1 tsk salt
 • Saft från 1 lime
  Sås –
 • 3 vitlöksklyftor
 • 1 bit ingefära (stor som en tumme eller ca 7 cm lång)
 • ½ stor röd chili
 • ½-1 dl ketchup
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • 1 msk strösocker
 • 1 tsk kinesisk soya
 • salt
 • limesaft
 • vatten
  Tillägg –
 • 1 gul lök
 • 1 rödlök
 • 1 röd paprika
 • 1 stor tomat

Så här gör du:

 1. Skär kycklingen i lagom stora bitar (vår skars ner till ca 2×3 cm). Mal svartpeppar och strö över alla kryddor, salt och limesaft på kycklingbitarna, täck över och låt marinera i kylskåp i minst 3 timmar (gärna över natten).
 2. Riv eller finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Skala lökarna och skär dem, paprikan och tomaten i stora klyftor.
 3. Fräs ingefäran och vitlöken på medelhög värme i en stekpanna med ett par matskedar matolja. Rör om regelbundet och så fort det börjar ta färg så tillsätter du ketchup, vinäger, socker, soya och ½ dl vatten. Så puttra i några minuter och smaka sedan av med lime, socker, salt. Den ska smaka sötsyrligt med lite hetta i. Tillsätt mer vatten om den är för trögflytande.
 4. Stek kycklingen i omgångar i en separat panna så de får fin färg. Alternativ kan man fritera dem om man vill ha lite mer växlingar i textur. Stek slutligen löken och paprikan i några sekunder innan du blandar allt samman med såsen. Lägg slutligen i tomatklyftorna.
 5. Servera med nykokt basmatiris.

 

Har tyvärr ingen bild på rätten, men vi bjuder på bilder där Mia åt devilled chicken för första gången och vid samma pool som jag lärde mig simma när jag var liten.

 

DSCN6097 DSCN6094 DSCN6089

 

2 kommentarer till “Devilled Chicken”

 1. Superdupergott! Och inte alls så krångligt som jag först befarade. En ny favorit här hemma skulle jag tro (även om Arvin tyckte att just kyklingbitarna blev lite starka, så slank det ner ganska mycket sås eftersom han sett att det var Ketchup i!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *