Läsarberättelse – Att få barn tätt

Dagens läsarberättelse handlar om Louise som förutom att vara tvåbarnsmamma till ”pseudotvillingar” också driver bloggen hejhejvardag.

Du har fått barn hyfsat tätt. Vad upplever du som positivt med det?

Jag tycker det finns mycket positivt. De har väldigt roligt tillsammans och har stor trygghet i varandra. Det är skönt för oss föräldrar också, att känna att de har varandra de stunder vi inte är med dem. Vad gäller tiden då de var väldigt små så var vi inställda på en kämpig period, vilket det bitvis var. Jag upplevde första året med bebis som det mest intensiv och vi hann ju liksom inte börja ”slappna av” innan nästa satte fart och det var nog ganska bra. Vi körde liksom på, behövde inte ”börja om”.

Hur mådde din kropp genom första och andra graviditeten? 

Lite samma där vad gäller ”köra på”. Jag kände liksom inte att jag började om med andra graviditeten. Mer som att jag hade haft en paus efter första halvlek och sedan var det dags för andra. Men klart det var slitigt fysiskt. Det kändes att kroppen nyss hade gått igenom något tungt och dessutom hade jag en bebis att ta hand om samtidigt som jag var gravid andra gången.

Hur har du mått i kroppen efteråt? Upplever du det fördelaktigt även för dig, som person och som kropp?

Det tog längre tid att känna mig stark i kroppen efter andra graviditeten. När jag blev gravid första gången så kände jag mig inte så fysiskt påverkad, men efter att Maja föddes kände jag inte att kroppen var redo för ytterligare en graviditet, om man säger så.

Men det finns nog inget som har gjort att jag respekterar min kropp så mycket som dessa graviditeter och förlossningar. Jag har lite svårt att klaga på den nu för tiden, det känns oschysst med tanke på vad den gjort för mig liksom.

Finns det något du skulle gjort annorlunda idag?

Jag skulle ha bett mer om hjälp. Och ställt lite mer krav på min sambo. Jag är ganska mycket ”duktig tjej” och ska klara så mycket själv. Ett tag var det extremt lite sömn och i efterhand var jag lite bitter att jag inte fått så mycket stöd i det, men å andra sidan kanske jag dolde det jobbiga lite för bra…

Har du något råd/tips för andra föräldrar som är sugna på att skaffa barn tätt?

Läs inte för mycket information om att få barn tätt! Det finns en hel del negativt och inget konstruktivt i det, vilket alltså inte blir någon hjälp utan snarare får en att må dåligt. Ta hjälp om det går, både under graviditet och efteråt.

Ett tips som jag läste när jag var gravid med Maja, som jag tyckte lät vettigt och bestämde mig för att försöka följa, var att man inte skulle behandla barnen som att de var i olika åldrar, eftersom de i princip är lika gamla. Alltså inte köra några ”du som är så stor…” eller ”du som är så liten…”. Vi säger inte ens storasyster eller lillasyster hemma (fast det är det ju andra som gör, vilket inte gör något så klart) utan bara syster. Inte ställa olika krav eller ha olika förväntningar utifrån ålder. Det har varit lättare sagt än gjort, framförallt eftersom de är två helt olika individer, men det är fortfarande något jag tänker på ofta i vår vardag.

Tack Louise för din berättelse!

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.