Läsarberättelse – om att använda tygblöjor

Dagens läsarberättelse kommer från Filip, blivande tvåbarnsfar.

Ni har använt tygblöjor, vad är det bästa med det?

Att slippa kånka hem blöjor och slippa kånka ut så mycket sopor. Man slipper ha bajsluktande sopor, i alla fall efter att barnet slutat bajsa på natten. Vi har ju dessutom inget sopnedkast, så då måste man ha med den äckliga påsen åtta våningar ner i hissen. Enligt rykte blir barnet blöjfritt tidigare i genomsnitt, men det vet jag inte om det är sant. Det är också ganska mycket billigare, speciellt om barnet annars skulle ha använt blöjor länge, och speciellt om man bor i lägenhet där vatten ingår i hyran. Enligt en del ska det vara bättre för miljön, men det skulle jag vilja ha siffror på. Å ena sidan är moderna engångsblöjor är ganska materialsnåla och det går åt ganska mycket vatten när man sköljer och tvättar tygblöjor. Å andra sidan är det energikrävande att köra tunga sopor till förbränning och sedan tar de mycket energi att förbränna eftersom de har högt vatteninnehåll. Så sannolikt är tygblöjor en nettomiljövinst.

Det blir någon halvminuts extra arbete varje gång man har bytt en blöja. Det är ibland lite okul skölja gamla blöjor där bajset har torkat in. Eller om det är riktigt riktigt löst och svårt att få rent. Vi har inte tyckt att de har varit tillräckligt tillförlitliga på natten, så då har vi fortfarande kört engångsblöjor, för de sitter lite bättre. Fast det är nog olika för olika varianter. Att rensa golvbrunnen blir lite äckligare, fast det är ju redan rätt äckligt, så det är inte ett så stort problem

Har du stött på några fördomar eller konstiga uppfattningar om föräldrar som använder tygblöjor?

Nej, inte alls!

Vad är dina fördomar eller uppfattningar om föräldrar som använder engångsblöjor?

Tror att de är helt normala, faktiskt.

Handen på hjärtat – är det inte skitäckligt?

Jag är inte speciellt äckelmagad till att börja med. Och gör man något flera gånger om dagen vänjer man sig väldigt fort. Det är inte lika äckligt som när en vanlig blöja har läckt och det har kommit bajs på kläderna.

Har du något bra tips för den som funderar på att gå över till tygblöjor för sina varande eller kommande barn?

Det finns en massa olika varianter, så testa lite olika för att hitta något som passar er och barnet. Några varianter vi har haft har läckt mer än andra, till exempel. Vi köpte alla våra blöjor begagnade, det finns forum för sådant på nätet. Köper man de nya kan de nog vara ganska dyra, men det blir ändå billigare än vad det blir att använda engångsblöjor.

Tack Filip för din berättelse!

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.