Läsarberättelse – nesting och bristen på stilrenhet när det kommer till babyprylar

Dagens läsarberättelse kommer från Simon.

Du väntar ditt första barn i januari. Du jobbar också inom design och formgivning, där devisen verkar vara ”less is more” och mycket stilrenhet. Hur känner du inför alla barn- och babyinköp ni behöver göra? Hur är magkänslan?

Ja, det känns ju inte helt oproblematiskt, det gör det inte. Men kanske att en ska dela upp problemet i två delar, tänker jag. I alla fall som förstagångsföräldrar.

I början så handlar det väl mest om prylar som används av oss föräldrar och som är till för att underlätta vardagen för oss? Och i nån mån få barnet att överleva. Allt detta känns ju viktigt. Och kanske att det går att styra lite över sina inköp under denna period? Jag tänker att barn växer upp till mer eller mindre rekorderliga människor även under betydligt materiellt fattigare sammanhang än det min lilla familj befinner sig i. Samtidigt är det ju helt omöjligt att själv avgöra vad det är en behöver och inte. Alltså, jag är ju skräckslagen! Lyssnar med stora öron till alla råd som ges, med en molande oro över att missa något fullständigt fundamentalt. Va! Har ni ingen åkpåse till er lille dyrgrip? Hur har ni tänkt egentligen? Haha! Ska hen ligga där i en overall, sex storlekar för stor och frysa? Har ni köpt en ergonomisk barnvagn? Vill ni att ert barn ska växa upp till en haltande krympling? Va?

Öh… nej, alltså … jag visste inte bättre …

Samtidigt, är den här perioden ju övergående. Och om en bröstpump ser ut som en glassmaskin från nittiotalet så gör det ju inte så mycket. Den fyller ett syfte, och vi kommer troligtvis värdera den högre än diskmaskinen. Men så snart barnet övergått till fastare föda så kommer ju pumpen försvinna ut ur vårt hem och ingen kommer sakna den.

Nej. Då är jag betydligt mer orolig för perioden då barnet blir lite äldre. Hur ska man göra liksom? Leksaker blir ju bara fulare ju längre utvecklingen kommer verkar det som. Och fler. Och alla kläder? Alla overaller, små stövlar och skor? Fötter som växer en storlek i veckan? Alltså, vi kommer få vada fram på våra femtiotre kvadrat. Eller skaffa en liten plog.

Och hur ska jag kunna förklara för ett litet oförstående barn om min skepsis mot västvärldens omöjliga och överdrivna konsumtion när jag bara vill överösa den jag älskar mest med den absolut största Lego-byggsatsen som står att finna?

Finns det någon barn/babyprodukt som du spontant känner att är snygg och lättplacerad hemma hos er?

Jag tycker nog att det verkar finnas ett oändligt utbud av fina, mysiga små prylar, textilier och möbler för bebisar och föräldrar. Men som sagt. Det hela kan kännas lite krystat. Jag tror att både jag och min fru försöker behålla förnuftet och inte fullkomligt dras in i nesting-hetsen. Vilket har visat sig svårare än väntat. Jag har redan budat hem otaliga små super-gulliga miniatyrkläder via Tradera.

Finns det något som du (och din minst lika artsy fru) känner att ”det där vägrar vi bara köpa” på grund av utseendet?

Ja, absolut. Allt som känns som lite hittepå. Typ en alldeles speciell soptunna, designad för att endast slänga blöjor i. Varför liksom? När det finns alldeles normala, fina soptunnor? Lampor som är figurer. Stolar med rattar. Sängar med tinnar och torn. Låt leksaker vara leksaker och möbler möbler. Säger jag nu.

Om du fick friheten att göra om en babyprodukt, vilken hade du valt?

Det är väl bröstpumpen då …

Om du vill ge några ledord till personer som ska köpa bebispresenter till er. vilka skulle det vara?

Svår fråga. Man får köpa precis vad man vill. Bara man lämnar med kvittot…

Tack Simon för din berättelse!

 

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

 

Comments (2)

Ett hett tips med blöjsoptunnan är att välja en ganska oansenlig. Bebisar tycker också om fina saker, blir mobila långt innan förståndet finns där och av allt man kan pilla på hemma kanske inte smutsiga blöjor är föräldrarnas favorit 🙂

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.