Adventskalender – 5

Vi älskar böcker. Till födelsedagar och jul önskar vi nästan alltid böcker till våra barn. Vi går till biblioteket flera gånger i månaden. Att läsa för barnen är ett sånt lätt sätt att ge dem en resa i fantasin, vidga deras vyer och lära dem hur andra människor tänker och reagerar. För ett tag sedan skrev vi det här blogginlägget och fick då tips om ett bokförlag som tänker lite som vi. Olika är ett förlag som ger ut barnböcker och strävar efter att göra det ”med idén att gå bortom begränsande stereotyper och bidra till ett inkluderande samhälle.” Bra grej!

I vår julkalenderlucka idag tänkte vi därför tipsa om två av deras böcker. Det är långt kvar till jul, än hinner ni beställa!
image

Konrad och Karamellerna är en smart bok för de äldre småbarnen. Boken vänder och vrider på perspektiven om att äga och dela med sig. Vår treåring är precis i den åldern att han börjar förstå konceptet ”att dela med sig” men det är alltid lättare att kräva detta svåra av någon annan än just av sig själv. Boken inleds med att Konrad och en kompis har godis, men sedan tar Konrads godis slut… Lite senare tar även kompisens godis slut… Det är en växande dramatik och när barnen upptäcker att MORMOR HAR GODIS händer det grejer. Men tänk om mormor inte vill dela med sig? På slutet skrattar vår treåring högt, men det är också en allvarlig ton i boken. Det blir ett ypperligt tillfälle att prata om värderingar och att just dela lika, och dela med sig.

Vi kan ändå tycka att det är lite synd att bokens huvudperson är just kille (även om han faktiskt har kjol..). Bara för att vi faktiskt kan tycka att det nästan behövs en kvotering i barnbokshyllan. Men annars, en spännande och rolig bok med ett treåringsanpassat djup.

Var är pappas skor? är en bok för de barn som passerat pekboksstadiet och som gillar handling, om än så enkel. För barn som våra som gärna tillbringar mycket tid botaniserande (och smakandes på) skorna i skohyllan är den här boken som en perfect match. Det är ett barn och en pappa som ska till förskolan och jobbet, som provar sig fram till vilka skodon som ska med ut. På varje uppslag förkastar de ett skoförslag, med roliga bilder på när pappan egentligen skulle ha på sig finskorna, stövlarna, träskorna, strandskorna, tofflorna och så vidare. Här är genusperspektivet tydligt, barnet är inte könat och barnets bild av pappan är ostereotyp och härligt fantasifull. Den här boken orsakade en mindre skofeber hemma hos oss och alla skor har provgåtts och skojats med.

Två andra banrboksrelaterade tips till er såhär i juletider. Vi ÄSKAR Bokslukaren vid Mariatorget. Personalen på Bokslukaren är fantastiska. Vi går alltid dit och ger en kort beskrivning av barnet vi ska köpa present till, och då hjälper de att ta fram lite olika alternativ av böcker i lagom prisklass. Vi går alltid nöjda därifrån.

Att butiken är sjukt mysig och dessutom har ett litet minicafé hjälper också till att göra intrycken därifrån positiva.

En bra bokblogg är annars Tiotusenord, där kan en också få många fina tips.

Kommer du ge bort en bok i jul?

Related Posts

Comments (1)

[…] Baking Babies recenserar Konrad och karamellerna och Var är pappas skor? (2015 12 05) […]

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.