Adventskalender – 14

Vill du ha ett nyskapande recept till julbordet? Julpizza! På riktigt, det här receptet är jättegott och kommer gifta sig bra med alla andra julsmaker.

Antingen använder du färdig pizzadeg (vilket vi aldrig skulle göra med Joseph i familjen) eller så gör du en egen deg. Till det här receptet behöver du en standardsats pizzadeg (gjord på 2,5 dl degspad och som totalt väger ca 700 g), och då blir det två hela plåtar pizza. Utöver pizzadegen behöver du:

  • 150 gram blomkål
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk grovkornig osötad senap
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 200 g fryst, tinad bladspenat
  • 200 – 350 g kallrökt lax
  • svartpeppar

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Dela blomkålen och koka den mjuk. Mixa den med stavmixer.
  • Kavla ut pizzadegen. Lägg på en bakpappersklädd plåt.
  • Blanda créme fraiche och senap tillsammans med blomkålen. Bred ut över pizzabottnarna. Strö på osten.
  • Krama ur och fördela spenaten över, salta lite.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter
  • Strimla laxen. Toppa pizzorna med laxen när pizzan kommit ur ugnen och mal över lite svartpeppar.

wpid-dsc_0814.jpg

Om inte på julbordet, så kanske något ni kan göra på resterna av laxen efteråt? Eller som en försmak inför jul?

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.