Psykologens tre tips för att hålla sitt nyårslöfte

Dagens inlägg kommer från Niklas Laninge, psykolog, bloggare och grundare till den smidiga mikrokurssidan dailybits.com (där vi har en kurs).

Som psykolog gillar jag egentligen inte tanken på nyårslöften eftersom dessa tenderar att vara vaga önskningar så som “träna”, “sluta röka” eller “läsa fler böcker”. Med andra ord långt ifrån så kallade SMART:a mål. Du som läst det minsta lilla om målsättning vet nog att SMART är ett akronym som står för specific, realistic, action oriented, mearsurable och timly.

Jag hörde akronymet när jag läste kurser i företagsekonomi men jag har haft mycket mer användning för det i terapirummet. Kortfattat så är ett smart mål som uppfyller varje del av förkortningen.

Nu tänkte jag komma med tre snabba tips på vad du bör tänka på när du bestämmer ditt nyårslöfte samt tre tips på gratis mikrokurser som hjälper dig ta dig an 2016 med storm.

1. Undvik “what the hell effect”
Har du någonsin satt upp ett ambitiöst mål för dig själv, varit på god väg att nå det men missat någon dag och då känt “äh, jag skiter i detta”? Då har du upplevt den så kallade what the hell effect. Undvik effekten genom att gradvis öka dina mål. Istället för att säga att du ska träna fyra dagar i veckan kan du börja med ha målet att gå till gymmet två gånger i veckan under januari, tre ggr/veckan i mars, osv. Sen bör du ju också vara inställd på att man ibland missar träningstillfällen etc och att det är helt ok.

2. Skapa mini-mål
Lite på samma tema som ovan. Problemet med grandiosa mål och önskningar är att man lägger belöningen långt fram i tiden. Eller, många nyårslöften är ju ofta så vaga att det är helt omöjligt att veta när man följt dem. Så när du står där på tolvslaget och funderar på ett nyårslöfte vill jag att du ska tänka ett extra varv och fundera ut 3-4 mini-mål som du kan placera ut under året. Satsar du på att sluta röka så kanske du kan unna dig en rejäl middag på stan när du lyckas avstå från att feströka fem utekvällar i rad.

3. Utnyttja “Premacks princip”
Premack var en psykolog som hade ett och annat att säga om motivation. Hans princip är egentligen inte raketforskning utan ter sig rätt självklar. Premack kom nämligen på att ett bra sätt att göra tråkiga beteenden mer motiverande är att göra ett belönande beteende efter ett tråkigt. Lite “ät grönsakerna först så får du efterrätt sen”. Om ditt nyårslöfte innefattar beteenden som du finner mindre motiverande att utföra bör du alltid belöna dig med att göra något skoj efter att du har utfört dem. Jag själv ska försöka läsa en vetenskaplig artikel i veckan och kommer efteråt att belöna mig med ett avsnitt av TV-serien It’s Always Sunny in Philadelphia”.

Tre snabba kurstips som hjälper dig med nyårslöftet
Psykologin som får det gjort: En kurs där psykologen Alexander Rozental lär dig att sluta skjuta upp saker.
How To Crush Your Business Goals Like Peanuts: Managementprofset Tor Refsland lär dig sätta mål som en sann chef.
Motivationsboosten: Jag ger dig mina 10 bästa psykologiska principer som hjälper dig att bli mer motiverad.

Gott nytt år!

Related Posts

Comments (1)

Blogger Outreach - How To Get On 158 Blogs In 14 Months - Time Management Chef

[…] 59. Baking Babies Psykologens tre tips för att hålla sitt nyårslöfte […]

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.