Läsarberättelse om ätstörningar

Läsarberättelse om ätstörningar

Dagens berättelse kommer från Johanna.

Du har haft ätstörningar – berätta kort om hur de yttrade sig!


Jag har alltid haft ett knepigt förhållande till mat och godis, sökte gärna tröst i mat under hela uppväxten. I dryga 20 års åldern fick jag hjärtat krossat av en kille, sa till honom att aldrig höra av sig igen och istället började jag träna kampsport och kontrollera maten. Jag rasade snabbt i vikt och runt mig blev folk oroliga. Till slut var jag så kroppsligt svag att jag inte orkade stå emot längre, utan började frossa i mat, glass och godis för att kräkas efteråt. För mig tog det runt fem år till tillfrisknande och ytterligare fem år tills jag blev fri ifrån återfall.

Kan du minnas om det fanns någon utlösande faktor för dina besvär?
Att jag inte kunde hantera mina känslor, eller min sorg jag hade, utan istället förde över energin till späkning och träning.

Har du fått någon behandling? Är du fullt frisk idag?
En dag, mitt i bulimin, kände jag att jag var nära att dö. Det var som att jag stod i en återvändsgränd och fick välja mellan att leva eller dö. Jag berättade då för alla, familj och vänner. Sökte också vård på vårdcentralen. Fick höra att jag ju såg frisk och sund ut och att det enda jsg kunde göra var att gå till privat psykolog eller stå i kö i åratal till primärvårdens. Jag hade inte tid att stå i nån kö så jag skötte mitt tillfrisknnde själv genom att läsa, läsa, läsa och att öppna upp mig för mig själv och andra människor, började våga vara svag. Ett tillfrisknande som jag är väldigt stolt över, men också ganska bitter över eftersom jag inte fick någon hjälp. Idag är jag helt frisk.

Har du några kända ”riskfaktorer” som kan trigga ohälsa hos dig även idag?
Nej, men under de första åren av tillfrisknande kom återfallen uteslutningsvis under pms. Stress var också en riskfaktor.

Vad är friskfaktorer för dig, vad skyddar dig mot återfall?
Aldrig tänka kalorier, eller på mat som förbjuden. Att jag fått barn, att jag vågar vara en svag och bräcklig människor idag och inser att jag är älskad trots det, ev någon slags balansering i kroppen med som kom tillbaks ungefär när mensen blev regelbunden igen.

Finns det något råd du vill dela med dig av till en kvinna i din situation?
Söka hjälp. Om man har möjlighet kan man fundera ut 2-3 personer att anförtro sig åt, och som man tror kan hålla en i handen på väg tillbaks. Man kan också vända sig till föreningen frisk&fri som kan hjälpa till med mentorer och stöttning för anhöriga. Jag fokuserade mycket på att försöka minska skuld och skam framförallt, att det inte gjorde nåt om jag fick återfall, att jag inte var värdelös för det. Det går att bli frisk!

Tack Johanna för din berättelse!

Observera att alla läsarberättelser som vi publicerar här är just privata upplevelser. Det betyder att vi inte kräver att dessa inlägg ska vara lika vetenskapligt grundade som andra inlägg. Det betyder heller inte att berättelsen är på något sätt icke-adekvat. Bara ett annorlunda sorts inlägg! Vi önskar också att kommentarsfältet alltid hålls respektfullt och peppande när det kommer till läsares berättelser. 

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.